ŠARENILO NA TANJURU

Namirnice u kojima morate guštati ovog ljeta

14.06.2011 u 11:30

Bionic
Reading

Kroz ljeto imamo najviše svježeg voća i povrća i to trebamo iskoristiti jer tržnice su pune, a hrana koja nam nedostaje zimi sada nam donosi puno hranjivih tvari i vitamina

Ako planirate raditi male zalogaje za posao, slasne delicije za piknik ili se jednostavno počastiti u vlastitom domu, nemojte propustiti ovih šest kraljica koje su zdrave i ukusne, a na tanjuru će vam donijeti veselo šarenilo boja.

Cikla

Iako ciklu možemo kupiti gotovo cijele godine, svježa mlada cikla je posebno zdrava. Osim što je niskokalorična, sadrži puno hranjivih tvari. Izvrstan je izvor vitamina C, magnezija, kalija i folne kiseline.

Nutricionistica Roberta Larson Duyff, koja je napisala vodič o zdravoj prehrani i dijetama, ciklu je stavila na vrh svog popisa. Ona preporuča da, osim gomolja cikle, jedete i njezinu stabljiku, a probajte je pripremiti pečenu u pećnici s malo maslinovog ulja.

Smokve

Ukusne i slatke smokve prava su ljetna poslastica puna kalija, kalcija, vlakana i željeza. Iako su smokve kalorične, imaju jako malo zasićenih masti, pa su svejedno zdrave. Dok kupujete smokve, obratite pažnju na vanjski izgled. Kora mora biti cijela, a smokva ne smije biti gnjecasta.

Možete ih jesti sušene ili svježe, a probajte ih kombinirati u salatama za doručak sa žitaricama.

Borovnica

Borovnice se slobodno mogu naći na vašem stolu jer, iako imaju šećera, pune su vitamina C i vitamina K. U posljednjih deset godina napravljeno je nekoliko istraživanja o koristima borovnice, pa se smatra da pomažu u prevenciji kancerogenih i vaskularnih bolesti.

Probajte pronaći svježe borovnice na tržnici i nećete trebati šećer ili slične dodatke da biste uživali u njima. Roberta Larson Duyff preporučuje da ih probate dodati u salsu ili napravite ukusan sorbet.

Lubenica

Iako ova omiljena namirnica sadrži 90 posto vode, puna je hranjivih tvari. Njezina najbolja tvar je likopen zbog kojeg ima lijepu ružičastu boju iznutra. Važnija od boje ugodne oku je činjenica da je likopen antioksidans. Uz vitamin C, lubenica sadrži i vitamine A i B6.

Stapka češnjaka

Iako vam se stapka češnjaka neće naći pri ruci kao do sada spomenuto voće, vrijedi hodati malo više da biste je se domogli. Stapka je, poput češnjaka, jako dobra za održavanje imuniteta, ali su studije pokazale da pomaže i za zdravlje srca.

Roberta Larson Duyff preporučuje da stapku iskoristite uz drugo povrće kao lagani začin, a dobro ide uz predjela od piletine i ribe.

Raštika

Raštika je idealna jer ima malo kalorija, nema masnoća ni šećera, a puna je vlakana, proteina, folne kiseline, željeza, kalcija, kalija i magnezija. Također sadrži vitamine C, A, B6 i K.

Nutricionistica Duyff ističe da je važno kupovati raštiku zelenih i ljubičastih listova, a izbjegavajte žućkaste ili smeđe. Također pripazite da raštiku držite u hladnjaku, u zatvorenoj vrećici. Ako volite salate, možete je složiti na hladno, a prethodno je prokuhajte pet minuta i ohladite prije no što dodate ostale sastojke.