ZNANSTVENO DOKAZANO

Žene padaju u depresiju zbog manjka hormona

14.06.2011 u 09:51

Bionic
Reading

Odavno je poznato da žene često pate od depresije i svaka četvrta boluje od depresije ili misli da je u depresiji. Osim što imaju drukčije životne uvjete od muškaraca pa su češće u depresiji, studija u Švedskoj pokazala je razliku i u načinu kako mozak obrađuje serotonin, poznat kao hormon sreće

Kad je razina serotonina dovoljna, čovjek se osjeća sretno i zadovoljno, a kada padne, stvara se osjećaj depresivnosti. Istraživanja na švedskom institutu Karolinska nisu pokazala najsretnije rezultate za žene. Iako se kod žena skeniranjem mozga pokazalo da imaju više receptora koji bi omogućili djelovanje serotonina, prema švedskoj studiji, imaju premalo tog hormona, a mozak se stalno trudi uhvatiti ga.

Ovu ideju podržava i istraživanje sa Sveučilišta u Montrealu koje je pokazalo da oko 52 posto testiranih muškaraca ima veću razinu serotonina u mozgu od žena, a razlika se događa jer muškarci i žene inače imaju različite razine hormona. Kako se te razine mijenjaju, tako se mijenja i količina serotonina.

Ovo istraživanje moglo bi se povezati i s promjenama raspoloženja kod žena pred mjesečnicu jer se i tada razine hormona mijenjaju.

Životni ritam također utječe na promjene, a u studiji smatraju da nakupljeni stres dovodi do pada razine hormona i tada nastupa depresija.

Pad serotonina povezan je i s hormonima estrogenom i testosteronom. Profesor Andrei Novac s Kalifornijskog medicinskog sveučilišta kaže da zato mnogo žena pati od depresije kada uđu u menopauzu