PREPUSTITE SE

Dosada je zdrava i dobra za um

08.07.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Ako vam se ikada dogodilo da vas je snašla dosada i niste imali nikakvu ideju što raditi, znajte da vas ne treba peći savjest. Autor knjige o dosadi Peter Toohey tvrdi da je ona pozitivna jer na kraju pokreće vašu kreativnost i otvara nove horizonte

Peter Toohey, profesor na Sveučilištu Calgary, smatra da je dosada povezana s gnušanjem i trenutkom kada nam je dosta svega pa nakon pada na dno ipak počinjemo razmišljati što bismo napravili.

'Dosada vas tjera da mijenjate situaciju. Postajete očajni i nesretni pa vam svašta počinje padati na pamet te postajete kreativniji', objašnjava Toohey i dodaje da nam upravo tada najbolje ideje padaju na pamet.

Istraživanja su pokazala da je neurotransmiter dopamin povezan s dosadom. Kada njegova razina u tijelu padne, prvi simptom je osjećaj dosade. Postoji i test o dosadi koji doktori koriste, a ljudi koji postignu loš rezultat imaju nižu razinu dopamina u tijelu.

Profesor Toohey nema posebne preporuke kako se riješiti dosade. Možete si pronaći neku aktivnost i eventualno natjerati da čistite, šećete ili primjerice sređujete foto albume, ali sudeći po istraživanjima, najbolje da se opustite i pustite da vas prođe.