ČUDESNA NAMIRNICA

Brokula produljuje životni vijek?

10.06.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Znanstvenici ponekad zvuče poput dosadnih roditelja s uputama o zdravoj prehrani, no novo istraživanje sugerira da ljudi koji jedu veće količine voća i povrća žive dulje

Brokula i ostale biljke iz obitelji krstašica – kupus, cvjetača, kelj, potočarka – čine se posebno korisnima, iako studija koju citira Reuters ne može potpuno pouzdano potvrditi da konzumiranje povrća automatski produljuje životni vijek. Moguće je, primjerice, da osobe koje konzumiraju puno povrća općenito njeguju zdraviji stil života.

Ipak, u studiji se tvrdi kako rezultati istraživanja preporučuju veću konzumaciju povrća jer to doprinosi boljem općem zdravstvenom stanju te je dobro za kardiovaskularni sustav. Povrće iz obitelji krstašica bogato je vitaminom C i vlaknima, a sadrži i druge hranjive tvari koje mogu imati zdravstvene prednosti.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, a temelje se na anketi gotovo 135.000 odraslih osoba iz Šangaja u u Kini.

Sudionici su odgovarali na pitanja o prehrambenim navikama i povijesti bolesti, a zatim su podijeljeni u pet kategorija po kriteriju prehrambenih navika.

Tijekom pet godina, četiri posto ljudi je umrlo. Među onima koji su jeli veće količine povrća ili voća zabilježena je za 15 posto manja stopa smrtnosti od onih koji su povrća jeli najmanje. Kod onih koji su se obilato hranili povrćem iz obitelji krstašica zabilježen je još manji indeks smrtnosti.

Sličan je obrazac primijećen i kod osoba koje su umirale od bolesti srca. Prema riječima dr. Lydie Bazzano, koja nije bila uključena u studiju, rezultati su obećavajući. Oni, naravno, ne dokazuju da je dovoljno samo jesti više voća i povrća pa da se produlji životni vijek, jer prijete ostali rizični faktori kao što su pretilost, pušenje i neredovita tjelovježba.

Liječnici preporučuju da se dnevno u organizam unesu dvije do četiri šalice voća i povrća