Zdravlje ZAGRIZITE JABUKU

Kora jabuke čuva mišiće

  • Autor: tportal.hr
  • 8.6.2011 12:57:21
  • 8.6.2011 12:02:39

Kaže se da jabuka dnevno drži liječnika daleko. Doduše, samo ako ne gulite koru, pokazuju nova istraživanja

Sjajna kora jabuke zaslužna je za brojne nutricionističke vrijednosti koje ovo voće čine jednom od najzdravijih namirnica. Kora jabuke, naime, sadrži ursoličnu kiselinu koja razinu kolesterola i šećera u krvi drži pod kontrolom, što znači da treba vjerovati savjetu koji kaže kako jedna jabuka dnevno može učiniti čuda za vaše zdravlje.

Znanstvenik dr. Christopher Adams sa Sveučilišta u Iowi, koji proučava genetske promjene koje uzrokuju atrofiju i umor mišića, kaže kako je ursolična kiselina izuzetno zanimljiv prirodni spoj koji mora biti obavezni dio dnevnog režima prehrane. Testirajući više od tisuću kemijskih spojeva koji mogu spriječiti atrofiju mišića - proces koji prati bolesti i starenje te time produljuje hospitalizaciju i odgađa oporavak pacijenata - došao je do zaključka kako je ursolična kiselina ključna za zdravlje muskulature.

Prehranu laboratorijskih miševa dopunili su malim količinama ursolične kiseline i utvrdili kako se miševima mišićna masa povećala, a držanje postalo snažnije. Miševi hranjeni korom jabuke imali su i nižu razinu kolesterola i masnoće u krvi što su stanja odgovorna za bolesti arterija i oštećenja srca.

Vjeruje se kako ursolična kiselina pojačava učinke inzulina i faktora rasta-1 koji su ključni za rast mišića. Ta je kiselina posebno koncentrirana u kori jabuke, ali je ima i u brusnicama, suhim šljivama, bosiljku, mravincu i timijanu.
Znanstvenici pokušavaju utvrditi koliko jabuka dnevno treba konzumirati da mišići ostanu zdravi. Ako se pokaže da je potrebna veća količina, vjerojatno će se ursolična kiselina morati uzimati u koncentriranom obliku kao dodatak prehrani.

'S obzirom na to da danas ne postoji kvalitetna terapija za mišićnu atrofiju, sugeriramo da ursolična kiselina treba biti ispitana kao potencijalno ključni sastojak u liječenju senilne atrofije mišića', navodi se u članku dr. Adamsa objavljenom u časopisu Cell Metabolism. Dodaje kako kora jabuke vjerojatno pomaže u sprečavanju i liječenju dijabetesa i pretilosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više