Zdravlje VIŠE OD ESTETIKE

Bore na licu ukazuju imamo li loše kosti

  • Autor: tportal.hr
  • 8.6.2011 12:56:58
  • 8.6.2011 11:24:37

Ako vas bore na licu frustriraju jer odaju vaše godine, pripremite se na još lošiju vijest – najnovija istraživanja pokazala su da bore možda nisu samo estetski problem, već i zdravstveni, jer mogu biti znak da imate manju gustoću kostiju

Manja gustoća kostiju indikator je da im nedostaje kalcija i drugih minerala koji su bitni za njihovu čvrstoću i zdravlje. Studija Sveučilišta Yale, u kojoj je sudjelovalo stotinjak žena u menopauzi, pokazala je da izborano lice i vrat mogu biti signal da su kosti krhkije i lakše pucaju.

'Pokazalo se da stanje kože na licu može pokazati kakva je struktura kostiju', rekla je doktorica i voditeljica projekta Lubna Pal i upozorila da se radi o ženama u menopauzi te da ne treba za svaku boru koju otkrijemo pomisliti da je povezana s tim problemom.

Iako se mišljenja nekih doktora suprotstavljaju ovoj teoriji te smatraju da ljudi s puno bora na licu provode puno više vremena na suncu što može biti dobro za kosti jer tako organizam dobije više vitamina D, doktorica Pal smatra da to nije tako jednostavno. Naglašava da je ova teorija u svakom slučaju korisna jer će žene više brinuti o svom zdravlju i preventivno paziti da se zdravije hrane te primjerice unose dovoljno kalcija u organizam. Dodaje da bi mogla pomoći da se ranije utvrde problemi s kostima ako netko ipak ima više bora na licu za svoje godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više