Zdravlje OPASNI TRENDOVI

Moderne cipele uništavaju stopala

Sve više žena žali se na bolesti stopala zbog moderne obuće jer prirodni materijali, potpetica od nekoliko centimetara i obuća koja ne stišće prvi je izbor

'Lijepo i njegovano žensko stopalo lijepo je bez obzira na to u kakvoj obući bilo, no žene su ponekad prekritične i robuju modnim trendovima', poručuje dr. Davor Duvančić, specijalist ortopedske kirurgije i traumatologije u Poliklinici Nemetova.

Cupkanje pod svaku cijenu

Gladijatorice, platforme, sandale s ravnim potplatom, vrtoglavo visoke štikle, gumene balerinke ili čak plastične štikle... sve su ovo lukavo zapakirano u oku ugodan dizajnerski buketić, žene spremne skupo platiti i u tome cupkati uokolo. Mnoge od tih cipela i sandala fatalne su za zdravlje i samo u jednoj sezoni nošenja mogu napraviti trajnu štetu na stopalima, ali i na cijelom tijelu.

'Stopalo treba biti fiziološki zdravo, svodovi bi trebali biti uredni, koža i potkožje bez deformacija', objašnjava dr. Duvančić. Izdvaja primjere čukljeva i natisaka koji mogu dodatno iskriviti stopalo pa i nagrditi hod i držanje.

U takvu je slučaju odabir obuće mnogo lakši, a prva činjenica koju bismo trebali imati u vidu pri izboru jest da je izrađena od prirodnih materijala. Obuća mora pratiti prirodni svod stopala i držati ga, ali ne i stiskati. Koristite svaku priliku da hodate bosi, po podlogama poput trave, sitnog šljunka, pijeska... To je vrlo zdravo i stimulativno za refleksne zone, a ujedno je i masaža stopala.
Poražavajuća moda


Manfred Segerer
Stopala pate zbog trendova
Dr. Duvnjak ističe kako bi u svakom slučaju trebalo izbjegavati obuću od umjetnih materijala, potpuno ravnu obuću te onu koja stopalo drži samo na jednoj točki. Primjer su takve obuće japanke koje svu težinu drže na spoju palca i drugog nožnog prsta što je veliki napor za stopalo i može izazvati ozljede i deformacije.

'Obuća kakva je u modi posljednjih desetak godina porazna je za zdravlje stopala, a elegancija je postala sasvim nov pojam koji podržava i promovira nezdrave materijale. Ne treba je nužno i pod svaku cijenu slijediti, treba osluškivati svoje tijelo, odnosno, u ovom slučaju, stopala', upozorava dr. Duvnjak. Zdravo stopalo bez čukljeva i natisaka važno je za držanje cijelog tijela.

Platforme - velik rizik za zglobove

Žene će prateći modu obuti sve pa i ovakve cipele. No ova obuća može narušiti ravnotežu te zglobove izlaže veliku riziku. Ne preporučuje se da se u njoj upravlja automobilom jer ne daje realan dojam u nagazu.

Štikle - dugoročna šteta za tijelo


Potpetica koja opterećuje rist i gležanj te nateže ekstenzorne tetive, petnu kost i kosti iza prstiju te skraćuje metatarzalne tetive može ozbiljno ugroziti zdravlje. Optimalno povišena potpetica je dobrodošla, no ekstremi su loši.

Balerinke - korak bolje od najgorih

Balerinke su tek mrvicu bolje od najgore moguće obuće - japanki! Ma koliko ih žene vole nositi, pogubne su za stopala, a posebno za pete. Nakon sezone balerinki puno ih traži pomoć ortopeda zbog bolova u peti uzrokovanih obućom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više