Zdravlje CIJENA ZDRAVLJA

Tehnologija nas pretvara u grbavce

  • Autor: tportal.hr
  • 6.6.2011 9:23:57
  • 6.6.2011 9:00:05

Sve češće ljudi hodaju ulicama gledajući u svoje mobilne telefone dok biraju pjesmu ili šalju poruku. Tehnologija nam olakšava komunikaciju, ali zato prolaznicima gledamo u vrh glave umjesto u oči te izgleda da se zbog mobitela i kompjutora pretvaramo u grbavce

Do tog je zaključka došla psihologinja Kirsten Lord iz edinburškog terapijskog centra koja smatra da se naše tijelo prilagođava našem svakodnevnom držanju. Ako kroz dan često držimo glavu pognutom i gledamo prema dolje, cijela će se kralježnica iskriviti i dobit ćemo grbu.

'Ramena će u tom slučaju naginjati naprijed i postati zaokružena, a položaj vrata toliko je iskrivljen da će se njegovi mišići skratiti zbog pognutosti', objašnjava doktorica Kirsten Lord' te podsjeća da već dugo znamo negativne strane dugog sjedanja pred računalom.

Iako znamo kako se pravilno sjedi na stolici, psihologinja podsjeća da se to često zaboravlja. Nepravilno sjedenje i krivo držanje pred računalom krive kralježnicu, a kaže da su laptopi još gori za zdravlje kičme. No ističe da je nemoguće boriti se protiv tehnologije te si možemo pomoći ako, primjerice, koristimo podloge za laptope i slušalice za mobitele.

Psihologinja predlaže da probate češće stajati ravno i dizati glavu i vrat kao da vas netko vuče odozgo i istovremeno stiskati mišiće stražnjice. Tako ćete aktivirati ukočene mišiće koji će pomoći ispravnijem držanju. Također preporučuje da ruke stavite na zatiljak i lagano se ljuljate unatrag jer bi to također moglo spriječiti puno boli u budućnosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više