Zdravlje NE SMIJU IH PITI

Energetska pića opasna su za djecu

  • Autor: tportal.hr
  • 3.6.2011 11:09:58
  • 3.6.2011 10:39:24

Kliničko izvješće američke Akademije za pedijatriju upozorilo je roditelje da djeci nikada ne bi smjeli dati energetska pića, a nisu im čak potrebna ni ona sportska za obnovu energije

Iako su energetska pića različita od sportskih i sadrže kofein i taurin koji imaju mnoge negativne utjecaje na zdravlje djeteta, sportska pića također nisu prikladna za djecu i adolescente, upozoravaju Marcie Beth Schneider i Holly J. Benjamin, liječnici iz američke Akademije za pedijatriju.

Općenito bi trebalo izbjegavati sva gazirana pića, kao i sve napitke koji sadržavaju kofein.

'U puno slučajeva teško je reći koliko određeni napitak ima kofeina, no energetska pića koja sadrže, recimo, 500 mg kofeina ekvivalent su 14 limenki gaziranih pića', upozoravaju pedijatri.

Sportski pak napici koji nadoknađuju minerale, elektrolite i ostale važne nutrijente koji se gube prilikom fizičkog napora dobri su za mlade atletičare i sportaše, no uglavnom su za adolescente nepotrebni.

'Za većinu djece koja se bave fizičkom aktivnošću obična voda je najbolja', stoji u izvještaju.

Naime, sportska pića sadrže dodatne kalorije koje djeca ne trebaju te mogu uzrokovati pretilost i probleme sa zubima. Izvještaj je objavljen u časopisu Pediatrics.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više