SLATKA KRV

Jeste li magnet za komarce?

06.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Neki su ljudi, čini se, magneti za komarce, dok će druge rijetko kad ugristi. Malog dosadnog kukca privlači upravo vaš miris i izgled

Komarac bira svoju žrtvu po izgledu i mirisu, tvrdi Jonathan Day, profesor medicinske entomologije na Sveučilištu u Floridi, te ističe kako je 20 posto populacije izuzetno privlačno ovim insektima.

Komarci su vizualna bića, osobito u kasnijim poslijepodnevnim satima, pa svoje žrtve traže najprije vidom, objašnjava profesor Day. Ljudi odjeveni u tamniju odjeću – crnu, tamnoplavu i crvenu – posebno se ističu. Komarac, kojih ima 3000 vrsta na svijetu, a uvijek grizu ženke, najprije odredi svoju žrtvu vidom, a zatim je selektira po mirisu. Komarce, naime, privlači razina ugljikovog dioksida koji ispuštamo svakim izdahom.

Krupnije osobe i trudnice proizvode više ugljičnog dioksida, pa su zato privlačni komarcima, kojima je također važan miris kože i daha koji ispuštamo. Komarce osobito mame mliječna kiselina (koja se izlučuje dok vježbamo), aceton (kemijski spoj koji otpuštamo dahom) i estradiol (nusproizvod estrogena).

Privlači ih i tjelesna toplina, pa su trudnice, čije tijelo proizvodi višu tjelesnu temperaturu, posebno atraktivne komarcima. Također, popijete li pivo, privlačniji ste komarcu jer vam je dah 'teži'.

Komarci ne grizu zbog hrane budući da se hrane biljnim nektarima. Ženke nam sišu krv kako bi dobile protein za razvoj jajašaca. Neke vrste komaraca grizu samo noge i gležanj, navodno privučene mirisom bakterija na stopalima, a veličina ugriza komarca nema nikakve veze s količinom krvi koju je insekt posisao nego je to reakcija imunološkog sustava na slinu koju je komarac ostavio pod kožom.