ODRED ZA MIRISE

Zašto vaše tijelo tako čudno miriši?

28.06.2011 u 08:38

Bionic
Reading

Znate da nećete baš najugodnije mirisati nakon dvosatnog čišćenja kuće ili trčanja, no i neki drugi, manje očekivani faktori utječu na to kako mirišete, na vaš dah, znoj, miris nogu. Razmislite o tome hrčete li, koliko se brzo odijevate ujutro, koliko jedete ugljikohidrata

Vaše tijelo može čudno i neugodno mirisati iz raznih manje poznatih razloga. Mi vam ih otkrivamo.

Ne obrišete se dobro nakon tuširanja
Brzinsko brisanje tijela nakon kupke ili tuširanja može vam se obiti o glavu i uzrokovati probleme kasnije kad se već obučete i krenete na posao ili vani. Naime, vlaga koja ostaje ispod pazuha, grudi, pa čak i nožnih prstiju idealno je mjesto za razvoj gljivica i bakterija koje će proizvesti neugodan miris.
Kako biste umanjili mogućnost da vam dijelovi tijela ostanu vlažni, koristite puder i nanesite ga na prepone, pazuha i noge.

Volite ljute začine
Jako začinjena hrana ne samo da će vam pokvariti svjež dah, nego može uzrokovati da vaše tijelo drukčije miriše. Iako se većina začina obradi kroz jetra ili izbaci van tijela, dio kroz pore izlazi van i uzrokuje neugodan miris. Kako biste riješili ovaj problem, loš zadah možete ublažiti gumom za žvakanje, no da se promijeni miris tijela, trebate čekati da vaš organizam probavi hranu. Svakako bi bilo dobro da izbjegavate češnjak i začinjenu hranu nekoliko sati prije važnih sastanaka.

Četkate, ali samo zube
Prilikom pranja usne šupljine detaljno četkate zube, no redovito zaboravite na jezik i zbog toga vam možda dah i nije najsvježiji. Jezik je pun takozvanih papila između kojih mogu zaostati oku nevidljive čestice hrane koje sakupljaju bakterije i uzrokuju zadah.
Vodica za usta može kratkoročno riješiti problem, no najbolje bi bilo da kupite specijalizirani dodatak za pranje jezika i temeljito i redovito perete svoj jezik, baš kao i zube.

Pod velikim ste stresom
Kada je na vašem radnom stolu hrpa nezavršenih poslova, vaše tijelo prirodno reagira znojenjem. To je najnormalniji proces koji ima negativne posljedice, znojne ruke i pazuha. Probajte čaj od kadulje koji djeluje umirujuće i mogao bi vam pomoći da se manje znojite.

Jedete puno hrane bogate vlaknima

Hrana poput voća i povrća bogatog vlaknima odlična je za vaše zdravlje, no može uzrokovati nadimanje. Zdrave bakterije stvaraju vodik, ugljični dioksid, čak i metan, koji izlazi iz tijela u vidu plinova i stvaraju neugodan miris.

Hodate i jedete
Ukoliko nemate vremena za kvalitetan ručak koji ćete pojesti u miru, već trčite sa sastanka na sastanak, a jedete u hodu, vjerojatno ćete imati problema sa želucem i podrigivat ćete se. Višak zraka koji ste progutali tako brzo jedući izaći će kroz usta i uzrokovati loš dah.

Možda sat vremena pauze za ručak zvuči kao znanstvena fantastika s obzirom na količinu posla, no svom organizmu morate dati vremena da primi i obradi hranu.

Koristite samo dezodorans

Ukoliko nakon tuširanja stavljate samo dezodorans, provjerite je li i antiperspirant. Ukoliko želite stvarno svježe i lijepo mirisati, koristite stick za ispod pazuha i nakon toga stavite dezodorans.

Popijte jogurt i osvježite dah
Ovisnici ste o gumama za žvakanje
Žvakaće bez šećera možda su dobre za vaše zube, no mogu uzrokovati nadimanje. Naše tijelo ne može do kraja probaviti, sorbitol pronađen u gumama za žvakanje, pa može doći do pojave bakterija koje uzrokuju stvaranje plinova pa čak i proljev. Umjesto žvakaće gume radije koristite pepermint.

Ne volite jogurt
Ovaj bogat izvor probiotika, ne samo da će vam poboljšati probavu, već će i pomoći da probaviti ugljikohidrate koji bi inače uzrokovali plinove. Ukoliko niste ljubitelji jogurta i kefira, uzimajte nadomjestke probiotika, no prvo se savjetujte s liječnikom.

Ne perete dovoljno često grudnjake
Svježe ste otuširani, sređeni i spremni za izlazak, no još uvijek osjećate čudan miris. Provjerite grudnjak. Naime, većina žena ima jako malo grudnjaka koji im pristaju u svojoj garderobi, pa uglavnom nose samo neke koje ne stignu oprati dovoljno često. Oni zatim poprimaju čudan miris koji se širi i kada ste potpuno čisti i namirisani. Kako biste bili potpuno čisti, nikada ne nosite isti grudnjak dva dana zaredom.