SVE ČEŠĆA BOLEST

Veliki broj Hrvata odlučuje se na pregled štitnjače

01.06.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Bolesti štitnjače u cijelom su svijetu nedovoljno poznate i nedovoljno prepoznate. Pokazalo je to istraživanje međunarodne udruge za štitnjaču koje je provedeno u povodu trećeg međunarodnog tjedna posvećenog problemima te žlijezde

Zanemaruju simptome
Naime, ako je suditi prema odgovorima pet tisuća ljudi, iz deset zemalja, za preglede štitnjače teško se odlučuju Švicarci, od kojih samo 10,9 posto zatraži liječničku pomoć, a revniji nisu ni Austrijanci, Nijemci, Poljaci i Česi, koji štitnjaču pregledavaju u samo 17 do 30 posto slučajeva.
A Hrvati? Liječnici tvrde da se većina već kad osjeti prve tegobe poput teškoća s gutanjem, lupanja srca ili otežanog disanja obrati endokrinologu.

Hrvati hrle na preglede
'Čekaonice su uvijek pune, a poremećaj rada štitnjače može se relativno lako utvrditi,' rekla je prim. Hrvojka Tomić Brzac, specijalistica nuklearne medicine u KBC-u Zagreb.
Čvorići i degenerativne promjene lako se utvrde ultrazvukom, a poremećaj rada očit je iz razine hormona u krvi.
'Za visokorazvijenu svijest Hrvata zaslužni su i liječnici opće prakse te redoviti sistematski pregledi jer liječnici često žele prije drugih pretraga isključiti bolest štitnjače,' objasnila je liječnica.
Ipak, otkriva, u nas su i dalje česti uznapredovali karcinomi štitnjače.

'Iako se bolest danas dobro liječi operacijom ili uzimanjem radioaktivnog joda, važno je doći dovoljno rano,' poručila je.
Pregledi su, kaže, ključni jer svaka druga Hrvatica ima problema sa štitnjačom.
'Na sreću, najčešće je riječ o bezazlenim promjenama koje samo treba držati pod nadzorom liječnika,' istakla je dr. H. Tomić Brzac.
Niz je poznatih žena koje imaju problema sa štitnjačom. Blanka Vlašić i nakon dijagnosticiranih problema sa štitnjačom niže vrhunske rezultate, Janica Kostelić srušila je sve rekorde unatoč borbi s bolešću štitnjače. O svojim je problemima govorila i Oprah Winfrey.

Pogled u ogledalo otkriva stanje štitnjače
1. Držite ogledalo tako da vidite područje Adamove jabučice.
Pazite da određujući poziciju žlijezde ne pomiješate pomicanje Adamove jabučice s oteklinom
2. Usredotočite se na navedeno područje i zabacite glavu.
Uzmite gutljaj vode i progutajte ga te promatrajte pojavljuje li se oteklina
3. Ako niste sigurni, ponovite postupak s vodom.