EU POKREĆE ISTRAGU

Umjetno sladilo iz dijetnih pića opasno po zdravlje?

27.05.2011 u 08:38

Bionic
Reading

Asparatam, umjetni zaslađivač koji se koristi u brojim dijetnim bezalkoholnim pićima, pod novom je istragom regulatora Europske unije zbog sumnji na njegove štetne učinke po zdravlje

Aspartam svakodnevno unose u svoj organizam milijarde ljudi konzumirajući ga kroz više od 6.000 poznatih marki prehrambenih proizvoda, pića i lijekova. Istodobno, predmet je brojnih istraživanja koja pokušavaju utvrditi štetne učinke na zdravlje.

Iako su agencije zadužene za praćenje standarda u prehrambenim proizvodima u zemljama Europske unije, uključujući krovnu agenciju European Food Safety Authority (EFSA), dosad isključivale povezanost ovog sastojka s bolestima, nekoliko je članova Europskog parlamenta zatražilo od EFSA-e da se asparatam podvrgne novim sigurnosnim testovima.

Kako piše Daily Mail, umjetna sladila sadrže metanol, nervni otrov koji se u tijelu prerađuje u dodatna dva nervna toksina: mravlju kiseline i formaldehid.
Britanski Committee on Toxicity, ugledni neovisni odbor znanstvenika koji po pitanju toksičnosti kemikalija savjetuje britansko ministarstvo zdravlja i druge državne ustanove, objavio je početkom ove godine da 'dugoročna izloženost metanolu konzumiranom putem hrane, uključujući i aspartam, vjerojatno šteti zdravlju'. Odbor je istaknuo da se metanol također nalazi u voću i povrću.

Iako je britanski regulator Food Safety Agency, temeljem tog zaključka neovisnog tijela, objavio da konzumiranje asparatama na ovoj razini ne izaziva zabrinutost za zdravlje, pod pritiskom grupa za zaštitu potrošača pokrenuta je re-evaluacija tog umjetnog sladila.

Prošle je godine istraživanje danskih znanstvenika u koje je bilo uključeno 60.000 trudnica pokazalo određenu korelaciju između konzumiranja dijetnih pića i prijevremenog poroda. Nezavisna talijanska zaklada Ramazzini objavila je rezultate istraživanja koji su sugerirali da je konzumiranje asparatama u trenutno prihvatljivim dnevnima unosima za čovjeka uzrokovalo nekoliko vrsta karcinoma kod štakora.

Aspartam proizvodi kompanija Ajinomoto Sweeteners Europe u kojoj se ne boje ponovne evaluacije njihovog proizvoda jer drže da će i nova istraživanja pokazati da to umjetno sladilo nije štetno po zdravlje, piše Daily Mail.