OPREZ!

Davne frustracije vraćaju se poput bumeranga

23.05.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Ako bolna životna iskustva ne razriješimo, nego ih potisnemo u podsvijest, to može razorno djelovati na naše zdravlje

Na tvrdnju da je znanstveno dokazano da su muškarci inteligentniji od žena, zabilježena je ona već povijesna izjava glumice Marlene Dietrich: 'Možda, premda još nisam srela ženu koja bi

trčala za muškarcem samo zato što ima lijepe noge!'

Njemački psiholog Karl Heinz Wiesner iskoristio je u Essenu 1987. upravo tu izjavu kao uvod u prezentaciju svog mnogo manje vedrog istraživanja o tome da ukorijenjene predrasude u određenim životnim okolnostima mogu katastrofalno djelovati na psihičko zdravlje žena.

Udar iz podsvijesti
Na uzorku od 970 žena, hospitaliziranih (1970-1977) zbog raznih psihičkih poremećaja, Dorbandt je ustvrdio da brojne životne frustracije rezultiraju mnogo ozbiljnijim psihičkim problemima ako su praćene predrasudama te se pretvaraju u vrlo bolno iskustvo koje potom biva potisnuto u podsvijesti, odakle nevjerojatnim snagom razorno djeluju na mnoge aspekte ličnosti; fizičke i mentalne podjednako.

Zanimljivo je da mnogi suvremeni psiholozi sve češće kao komplementarne terapije pri liječenju ovakvih stanja preporučuju ono što su drevni jogiji savjetovali prije 3000 godina: redovitu fizičku aktivnost i meditaciju.

Opasni duševni ožiljci
Fizičke vježbe pridonose 'zdravoj psihofizičkoj infrastrukturi' (termin je lansirao kineziolog dr. Mark Kruger), koja je temelj snažnoj psihičkoj osobnosti. Meditacija, zna se, izvanredno je učinkovit sustav uklanjanja nakupljenih starih frustracija.

Jogiji te katkad zaboravljene traume nazivaju 'samskarama' ili 'ožiljcima duše' i smatraju ih uzrokom mnogih bolesti, od depresije, glavobolje i različitih fobija do bulimije, srčanih smetnji, čak i degenerativnih promjena na zglobovima.

U svakodnevnu vježbanju nije toliko važno 'koju vježbu odabrati', koliko je bitno odrediti razinu intenziteta što ga tijelo može podnijeti. Suviše lagane vježbe neće imati učinka, a preteške vježbe nose rizik ozljede i – što je mnogo opasnije – rezultiraju nervozom i nezadovoljstvom vlastitim tijelom.