PRIRODNI ANALGETIK

Boli vas? Prekrižite ruke i bit će vam bolje!

20.05.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Prekrižene ruke na prsima prava su obrambena gesta, a znanstvenici vjeruju da taj položaj ruku može smanjiti bol

Kad osjetite bol, prekrižite ruke na prsima, mozak će biti zbunjen i bol će nestati, sugerira novo istraživanje.
Mozak je, naime, naučen da koristimo lijevu ruku za obavljanje poslova na našoj lijevoj strani, a desnom rukom na desnoj strani. Ako ih prekrižite, mozak će biti zbunjen i zbog toga manje osjetljiv na bol. Za sada znanstvenici vjeruju da ta gesta najviše utječe na bolove u rukama, a još nije istražen učinak tog jednostavnog pokreta na bolove u ostalim dijelovima tijela.

'Kad vas zaboli, nije dovoljno samo protrljati bolno mjesto: pokušajte prekrižiti ruke', savjetuje dr. Giandomenico Iannetti, glavni autor studije koji je proveo londonski University College. U studiji su znanstvenici koristili lasersku iglu za generiranje četiri milisekunde čiste boli, što je bol koja se proizvodi bez dodira. Time su tretirali skupine od osam sudionika, a zatim ponavljali pokus s ispitanicima koji su za to vrijeme imali prekrižene ruke.

Sudionici su ocjenjivali svoju percepciju intenziteta boli, a reagiranje mozga mjereno je EEG skenerom. Bol su ocjenjivali od nula do 100, pri čemu je 100 označavalo najvišu bol koju eventualno mogu zamisliti.

Rezultati su pokazali kako je percepcija boli bila slabija kad su sudionicima ruke bile prekrižene na prsima, a dr. Iannetti, u časopisu Pain gdje je studija objavljena, taj efekt objašnjava činjenicom da je mozak bio zbunjen.

'U svakodnevnom životu koristite lijevu ruku da dodirujete predmete na svojoj lijevoj strani i obratno. Primjerice, čašu koja je na desnoj strani primit ćete desnom rukom', kaže dr. Iannetti. 'Kad prekrižite ruke, uzrokujete neusklađenost pa mozak bol teže procesuira, odnosno osjetljivost mozga bude smanjena.'