Zdravlje GODIŠNJICA UDRUGE 'SVE ZA NJU'

Godišnje od raka u Hrvatskoj oboli 10.000 žena

Povodom prve godišnjice postojanja Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka 'Sve za nju' organiziran je Dan otvorenih vrata, pa su tim povodom svi zainteresirani pozvani u posjet u petak, 20. svibnja od 10 do 19 sati, na adresi Kneza Mislava 10 u Zagrebu, kao i na dodjelu nagrade Grada Zagreba, 31. svibnja u Gradskoj skupštini, koju je posthumno dobila osnivačica i prva predsjednica udruge, Vesna Andrijević-Matovac, te na Avon šetnju za život od 28. svibnja do 17. lipnja

Sve to moglo se čuti na danas održanoj presici u prostorijama udruge, a aktualna predsjednica, inače specijalistica medicine rada i sporta, dr. Almenka Balenović, pružila je na uvid nekoliko šokantnih podataka. Primjerice, od desetak tisuća žena koliko ih svake godine u nas oboli od raka čak 2900 otpada na karcinom dojke, a najmlađa oboljela, koja se liječi u jednoj zagrebačkoj bolnici, ima samo 17 godina! Uz inicijatora osnivanja udruge, jednoga od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, prof. dr. Ivana Đikića, specijalista za molekularnu biologiju tumora, na svesrdnoj potpori zahvalila se i sugovornicama – volonterkama, prof. psihologije dr. Ljiljani Vukota, voditeljici ureda Jani Dusper i kćeri nedavno preminule predsjednice Niki Matovac.

Centar je u kratkom razdoblju djelovanja ostvario zapažene rezultate. Tako je održano preko 360 sati individulane psihoterapije, 76 sati grupne psihoterapije, 540 sati telefonskih konzultacija, te 54 noćenja u sobama predviđenim za žene koje izvan Zagreba dolaze na terapije u Zagreb. Trenutno imaju 69 korisnica u redovnom tretmanu (minimalno jednom tjedno) te u prosjeku 10 novih korisnica tjedno. Sve žene oboljele od raka bilo koje vrste te njihove obitelji i prijatelji pozvani su da se jave ukoliko trebaju bilo koji oblik pomoći koji Centar nudi putem web stranice www.svezanju.hr.
Igor Kralj/PIXSELL
Presica udruge 'Sve za nju'


Udruga 'Sve za nju' i Avon Hrvatska prvi put kod nas ove godine održavaju projekt Avon šetnja za život, s ciljem prikupljanja sredstava namijenjenih pomaganju rada udruge 'Sve za nju' te podizanja svijesti javnosti o važnosti borbe protiv raka dojke.

Ova humanitarna kampanja obilježit će se središnjem događanjem na Cvjetnom trgu 17. lipnja u 17 sati. Program će voditi Barbara Kolar, dok će s polazištem na Cvjetnom trgu svi okupljeni sudionici obilježiti projekt šetnjom kroz Preradovićevu, Teslinu i Prašku ulicu do Trga bana Jelačića s povratkom na Cvjetni trg. Sredstva će se prikupljati na dan šetnje već od 14 sati prodajom Avonovih majica, koje će služiti kao ulaznica za Avon šetnju za život, i drugih proizvoda posebno dizajniranih za ovu kampanju. Majice će se moći kupiti i 28. svibnja od 11 sati, također na Cvjetnom trgu, kada će se građani imati priliku prijaviti za sudjelovanje u šetnji. Isto tako, majice se po cijeni od 75 kuna prodaju putem Avonovih kataloga.
Sav prihod od prodaje majica i Avonovih proizvoda iz linije za prikupljanje sredstava za borbu protiv raka dojke namijenjen je donaciji za udrugu 'Sve za nju', za žene oboljele i liječene od raka dojke, njihove obitelji i prijatelje, s ciljem pružanja informacijske, psihološke i logističke pomoći.

Na kraju, doc. dr. sc. Vesna Andrijević – Matovac, osnivačica i prva predsjednica udruge 'Sve za nju' posthumno je odlikovana Nagradom Grada Zagreba, kako se navodi u obrazloženju, 'za ustrajan i predan humanitarni rad u udruzi žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja 'Sve za nju', koju je osnovala i kojoj je predsjedala te Centru za psihološku pomoć ženama oboljelim od raka dojke. Tijekom desetogodišnjeg konstantnog vrlo raznolikog i iscrpljujućeg liječenja osvijestila je koliko je potrebna psihološka pomoć bolesniku i njegovoj obitelji te se s velikom požrtvovnošću i ljubavlju založila za afirmiranje te iznimno važne karike u ozdravljenju bolesnika. Reagirala je kada je sustav zakazao, pokrenula je i tvrtke i pojedince i svojim je aktivnostima uspjela senzibilizirati javnost za probleme žena oboljelih od te zloćudne bolesti.' Nagradu će preuzeti njena kći Nika Matovac 31. svibnja u Gradskoj skupštini.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više