DOBRE VIJESTI

Što se sve krije u vašoj šalici kave?

17.05.2011 u 11:29

Bionic
Reading

Rijetko što može zamijeniti užitak koji pruža šalica kave rano ujutro. Prema količinama kave koju svakodnevno ispijamo, evidentno smo veliki ljubitelji tog napitka, no jeste li se ikada zapitali koliko šalica kave može sadržavati prednosti i nedostataka?

Blagodati kofeina koji sadrži svima nam omiljena šalica kave u puno sjaju su se pokazali prošloga tjedna, donosi Daily Mail, kada su švedski znanstvenici otkrili da su žene koje piju pet ili više šalica dnevno zaštićenije od agresivnih oblika raka dojke.

Međutim, druga istraživanja pokazala su kako velike doze kofeina mogu predstavljati rizik za zdravlje, pa se postavlja pitanje koliko šalica kave je zdravo popiti?

Jedna šalica kave
Prednosti
Pijenje samo jedne šalice kave dnevno može smanjiti krvni tlak, kako tvrdi studija provedena u Grčkoj nad 485 ljudi u dobi od 65 do 100. Znanstvenici su otkrili kako oni koji piju između jedne i dvije šalice kave dnevno imaju najzdravije arterije, a zaslužnim za to smatraju antioksidanse.
Jedne šalica kave na dan poboljšava i rad mozga jer sam kofein omogućava većoj količini šećera da dospije do mozga, dajući mu više energije i poleta.

Nedostaci
'Čak i jedna šalica kave na dan može uzrokovati nesanicu', tvrdi Sian Porter, član British Dietetic Associationa. Kofeinu treba i do osam sati da potpuno nestane iz tijela, pa se stoga ne preporučuje ispijanje kave u poslijepodnevnim satima.

Dvije šalice kave na dan mogu vam dati dodatnu energiju
Dvije šalice kave
Prednosti
Kako tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Floridi, dvije šalice kave na dan umanjuju rizik pojave Alzheimerove bolesti. Naime, ova doza kofeina sprečava nakupljanje proteina u mozgu koji su povezani s gubitkom pamćenja.
Dvije šalice kave popijene oko pola sata prije vježbanja poboljšat će potrošnju kalorija te dati dodatnu energiju, tvrdi International Journal of Sports Medicine.

Nedostaci
U slučaju trudnoće u organizam ne biste trebali unositi više od 200 mg kofeina, odnosno više od dvije šalice kave. Naime, smatra se kako kofein uzrokuje lučenje visoke razine hormona stresa kao što su kortizol i adrenalin, koji mogu povećati rizik od pobačaja.

Tri šalice kave
Prednosti
Američki medicinski časopis Cancer tvrdi kako unos kofeina od tri šalice dnevno može za petinu smanjiti rizik za razvoj raka jajnika. Muškarci koji piju tri šalice kave imaju 40 posto manji rizik od razvoja žučnih kamenaca, prema studiji objavljenoj u Journal of American Medical Association. Znanstvenici vjeruju da kofein stimulira kontrakcije u žuči te pomaže ukloniti kamenčiće prije nego što izazovu problem.

Nedostaci
Američka studija iz 2006. otkrila je kako tri šalice kave predstavljaju kritičnu granicu povećavanja rizika od srčanih bolesti. Naime, nakon tri šalice kave, srce kuca znatno brže, a krvni tlak se podiže.

Četiri šalice kave
Prednosti
U četiri šalice kave nalazi se otprilike 400 mg kofeina, što čini dozu koja osigurava maksimalnu korist u borbi s antioksidansima. Upravo čaj i kava, koji su prepuni polifenola, mogu smanjiti rizik od obolijevanja od raka.
Sveučilište u Utahu otkrilo je i kako četiri šalice kave dnevno za 39 posto umanjuje pojavu raka usta i grkljana te pojave dijabetesa tipa 2.

Nedostatci
Konzumacija četiriju šalica kave dnevno povećava izglede za obolijevanje od reumatoidnog artritisa. Naime, znanstvenici vjeruju da kava može u organizmu povećati razinu spojeva koji mogu dovesti do upala i pojave boli u zglobovima.

Pet šalica kave
Prednosti
Znanstvenici iz National Cancer Centera u Tokiju ustvrdili su da pijenje pet šalica kave na dan za tri četvrtine smanjuje rizik od ozbiljnih oštećenja jetre. Njihovi nalazi utemeljeni su na studiji povedenoj prije deset godina nad 90.000 sredovječnih muškaraca i žena. Znanstvenici vjeruju da upravo antioksidansi u kavi mogu biti odgovorni za zaštitni učinak.

Nedostaci
Nekoliko istraživanja pokazalo je da ovaj dnevni unos kave predstavlja faktor rizika za osteoporozu, jer kofein može ometati apsorpciju kalcija.

Šest ili više šalica kave
Prednosti
Kako pokazuju istraživanja provedena na Wayne State University u Detroitu, pijenje šest ili više šalica dnevno može smanjiti rizik od nekih vrsta raka kože za 31 posto. Naime, vjeruje se kako upravo antioksidansi mogu zaštititi stanice kože.

Nedostaci
Šest ili više šalica kave na dan može uzrokovati dehidraciju organizma jer kava potiče gubitak tekućine iz tijela. Veći gubitka tekućine smanjuje razinu minerala i vitamina u tijelu, a jedan od ključnih je vitamin B6 koji sprečava pojavu bubrežnih kamenaca.

Veće količine kave mogu dovesti do sindroma iritabilnog crijeva, povećanja krvnoga tlaka te povećanja rizika od kardiovaskularnih bolesti.