ZAČUĐUJUĆA OTKRIĆA

Preljub i seks bez zaštite opasni za srce

20.05.2011 u 08:56

Bionic
Reading

Idete u krevet nakon ponoći, prevarili ste svog partnera, pijete malo vode. Budite na oprezu, jer sve su to faktori koji loše utječu na kardiovaskularni sustav i mogu povećati rizik od srčanog udara

Srčani udar vodeći je ubojica u Velikoj Britaniji i SAD-u. Od srca svakih šest minuta umre jedna osoba. Svi znamo da na srce loše djeluju cigarete, pretilost, manjak fizičke aktivnosti, no mi vam otkrivamo neke manje poznate faktore rizika.
Jedno španjolsko istraživanje otkrilo je kako ljudi koji dožive srčani udar između šest ujutro i podne imaju pedeset posto više oštećenja na srcu nego oni koji prežive srčani udar koji im se dogodio u popodnevnim satima. Razlog tomu je krvni tlak koji je drukčiji ujutro nego popodne.

Evo još nekoliko neobičnih uzroka koji mogu uzrokovati probleme sa srcem.

Idete u krevet nakon ponoći
Loša vijest za noćne ptice. Iako možda spavate sedam sati, rizik od srčanog udara povećava se ako idete kasno na spavanje. Naime, istraživači sa zdravstvene klinike Misao u Japanu otkrili su kako muškarci koji idu na spavanje iza ponoći vjerojatno imaju sužene arterije, za razliku od onih koji idu u krevet prije ponoći.

Preljub
Iako redovit seks može biti dobar za srce, istraživači sa Sveučilišta Florence otkrili su kako oženjeni muškarci koji su prevarili supruge imaju veće šanse da dožive srčani udar od onih koji su vjerni. Jedan od razloga je taj što vjerojatno vode nesretan život, koji je povezan s depresijom i većim rizikom od srčanog udara.

Dehidracija
Istraživanje provedeno u Kaliforniji na 20.000 zdravih muškaraca i žena otkrilo je kako će oni koji popiju više od pet čaša vode dnevno imati manje šanse da dožive srčani udar. Riziku od kardiovaskularnih oboljenja izlažu se oni koji popiju manje od dvije čaše vode dnevno.

U samaca je veći rizik od infarkta
Seks bez zaštite
Klamidija, seksualno prijenosna bolest koja može pogoditi i muškarce i žene povezuje se s većim rizikom od srčanog oboljenja, kažu kanadski istraživači. Znanstvenici tvrde kako klamidija može loše utjecati na imunitet, koji potom utječe na srce te može dovesti do upale, a potom do srčanog udara. Naime, istraživači su otkrili kako česte upale mogu povećati rizik od raka i srčanog udara.

Živite sami
Danski istraživači upozoravaju kako osobe koje žive same imaju duplo veće šanse da  dožive srčani udar od onih koji žive s partnerom.
Znanstvenici su istraživanje provodili na 138.000 odraslih osoba, a otkrili su kako žene iznad 50 i muškarci iznad 60 koji žive sami imaju veću mogućnost doživljavanja infarkta. Razlozi su slaba prehrana i pušenje koji su uobičajeniji među samcima.

Brzo ustajanje
Ležanje u krevetu da zadnjeg trenutka te potom naglo ustajanje povećavaju rizik od kardiovaskularnih problema. Probajte ne ustajati naglo i odmah trčati okolo.