ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Protiv glavobolje i migrene uskoro injekcijama botoksa?

15.05.2011 u 21:06

Bionic
Reading

Botoks kao popularni tretman za uklanjanje bora mogao bi biti i vrlo učinkovit lijek za ublažavanje migrena i glavobolja, pokazali su rezultati istraživanja koje je provedeno u Španjolskoj. U Velikoj Britaniji botoks je već odobren kao tretman oboljelima od kroničnih glavobolja

Znanstvenici sa Sveučilišta Granada volonterkama su jednom tjedno ubrizgavali botoks u ključne točke na vratu i glavi, a zahvaljujući tretmanu prepolovio se broj napada migrena, dok su nuspojave bile minimalne. Znanstvenicima nije posve jasno na koji način botoks suzbija migrene, no vjeruju da je moguće da on ometa put živčanim signalima, kao i osjetu boli, do mozga.

U Velikoj Britaniji botoks je već odobren kao tretman oboljelima od kroničnih glavobolja, a to su pacijenti koji migrene imaju najmanje 10 do 15 dana u mjesecu. Međutim, ovaj tretman, kako ističe voditelj studije Juan Miguel García Leiva, ne bi trebao biti 'prvi izbor prilikom odabira tretmana za oboljele od migrene', a preporučuje se samo onima koji su prije toga iscrpili sve ostale metode liječenja.