PREVENCIJA JE BITNA

Rak dojke ipak se može izbjeći zdravijim življenjem

11.05.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Razvoj potencijalno smrtonosne bolesti svake je godine moglo izbjeći čak 90 tisuća Britanki, ustanovili su Britanci, a prenosi portal ordinacija.hr

Rezultati najnovijeg britanskog istraživanja pokazali su kako je gotovo polovica svih slučajeva raka dojke mogla biti spriječena da su oboljele pacijentice prakticirale zdravije životne navike. Preciznije govoreći, razvoj potencijalno smrtonosne bolesti svake je godine moglo izbjeći čak 90 tisuća Britanki – da su više vježbale, manje pile i kvalitetnije se hranile, prenosi zdravstveni portal ordinacija.hr.

'Rezultati našeg istraživanja pokazuju kako nismo učinili dovoljno na podizanju svijesti o tome što žene mogu učiniti kako bi spriječile rak dojke, najčešćeg ubojicu u ženskoj populaciji, ne samo u našoj zemlji već i u svijetu. Zabrinjavajući podaci govore da u Velikoj Britaniji, ali i diljem svijeta, još postoje deseci tisuća slučajeva raka dojke koji se mogu spriječiti. Ženama savjetujemo izbjegavanje alkohola, odnosno konzumaciju u minimalnim količinama, više fizičke aktivnosti i kvalitetniju niskokaloričnu prehranu', poručuje dr. Rachel Thompson, znanstvenica Svjetske zaklade za istraživanje raka.