VRTIM ZDRAVI FILM

Svaki drugi učenik za ručak u školi jede grickalice

09.05.2011 u 11:16

Bionic
Reading

U sklopu projekta 'Vrtim zdravi film', koji su proveli Hrvatski školski športski savez (HŠŠS) i tvrtka Nestlé Adriatic, ustanovljeno je da više od polovice djece, 52 posto, nije prepoznalo osnovne skupine namirnica, a njih 85 posto nije znalo da se energija nalazi u šećerima, mastima i bjelančevinama

Naime, posljednja tri mjeseca provodila se edukacija 515 učenika sedmih razreda o zdravim životnim navikama, s fokusom na pravilnu prehranu i važnost tjelesne aktivnosti. Prema provedenim istraživanjima, odnosno testovima i anketama na početku i na kraju procesa intenzivne edukacije, projekt je unaprijedio znanje učenika o zdravoj prehrani za 10 posto.

Početni testovi bili su poražavajući. Anketa koja je istraživala navike učenika sedmih razreda pokazala je da njih čak 13 posto svakodnevno ili ponekad puši, 55 posto ih kao glavni obrok u školi jede grickalice ili sendviče, a samo nešto više od polovine ispitanika, 55 posto, redovito se bavi nekom tjelesnom aktivnošću, iako velik broj anketiranih učenika, 79 posto, stalno ili ponekad razmišlja o svojoj tjelesnoj težini. Nakon edukacije ponovljen je test, a rezultati su pokazali napredak pa su u prosjeku učenici sedmih razreda imali 10-postotni napredak u znanju.

U prosjeku, odnosno od prosječne ocjene na inicijalnom testu 6,5 (na skali od 1 do 10), na finalnom ispitu dobili su ocjenu 7,5.

Projekt 'Vrtim zdravi film' potaknuo je učenike osnovnih škola na razmišljanje o zdravim životnim navikama na tri različita načina: edukacijom na školskim satovima i tematskim tribinama o pravilnom načinu prehrane kao važnog čimbenika za pravilno i zdravo odrastanje, motivacijom da sudjeluju na natjecanjima Hrvatskog školskog športskog saveza te poticanjem na izradu kreativno-edukativnih filmova s temom zdravih životnih navika.

Edukacija se sastojala od četiri intenzivna školska predavanja te jedne tematske tribine, a održali su je redovni profesori koji su i sami prošli dodatni trening u sklopu projekta. Pripremu profesora, kao i edukativne materijale o pravilnom načinu prehrane pod nazivom 'Moj osobni vodič za uravnoteženu prehranu', pripremili su nutricionisti Vitaminoteke na čelu s dr.sc. Darijom Vranešić Bender.