OPASNOST KOJA VREBA

Melanom ubija tiho – od madeža do smrtonosnog raka kože

03.05.2011 u 18:53

Bionic
Reading

ETC, elektrokemoterapija, zamijenit će kirurgiju, kemoterapiju i radioterapiju jer, kad je riječ o tumoru kože, nema ulaska u tijelo i rezanja

Koliko ste puta, prisjetite se, izložili blijedu put ispod netom skinute odjeće prvom suncu i izgorjeli toliko da ste dobar dio kratkog ljetovanja proveli s vlažnim oblozima na leđima i ramenima? Nebrojeno!

Koža sve pamti
A koliko ste puta kožu 'počastili' ljuštenjem? Jednako mnogo. Koža, reći će svaki liječnik, nepogrešivo pamti svako izlaganje suncu, ljuštenje, pregrijavanje. Ona je naš najveći i time najizloženiji organ, pa je izlaganje UV zrakama vrlo opasno. Pokazali su to i rezultati istraživanja o učestalosti i sve češćem obolijevanju od raka kože – melanoma - koji najvećim dijelom izaziva upravo nekontrolirano sunčanje.

Koža pamti sve

Melanom je maligni zloćudni tumor pigmentiranih stanica kože i najčešća bolest kože koja može uzrokovati smrt. Broj oboljelih od melanoma stalno raste i taj je tumor među onima s najvećom ekspanzijom. Melanom je usko vezan za pigmentaciju kože i danak uzima među bijelcima, a među Azijcima i crncima vrlo je rijedak. Među najizloženijima su svjetloputi, svjetlokosi i svjetlooki ljudi (keltski tipovi), a najčešći je u Australiji i zemljama s velikom količinom Sunčeva zračenja. Melanomi ne prepoznaju dob i podjednako se javljaju u svakoj. Problem je što su relativno često nasljedna bolest, pa se mogu javiti i u male djece.

Pratite i mjerite madeže

Tihi ubojica češće napada žene nego muškarce. Melanom se može razviti iz madeža ali i, manje je znano, iz oštećena mjesta na koži na kojem prije toga nije bila nikakva promjena. U ranom stadiju melanom se može uspješno liječiti i tad je prognoza za oboljele vrlo dobra.

Međutim, uznapredovali ili zanemareni melanom može metastazirati u druge dijelove tijela, nevezano za mjesto na kojem je vanjski znak te stoga biti ozbiljna, katkad smrtonosna bolest. Prognoza za neliječene melanome izrazito je loša i samo od tri do četiri posto pacijenata živi dulje od pet godina od pojave bolesti.

Madeži se inače smatraju dobroćudnom i normalnom pojavom na koži. Svaku promjenu u madežu i oko njega treba ozbiljno shvatiti jer ona može biti prvi znak pojave melanoma. Normalni su madeži male, obično smećkasto obojene mrlje na koži koje se mogu vidjeti u većine ljudi. Samo je manji broj madeža na koži od rođenja, a većina ih nastane tijekom života, uglavnom poslije ljetnog nepažljiva izlaganja suncu.

Odstranjivanje madeža nije potrebno jer je melanom kao maligna bolest zastupljen s tek četiri posto među malignim tumorima kože.

ABCD pravilo
ABCD pravilo vrlo je korisno za otkrivanje 'sumnjivih' – displastičnih madeža, a odnosi se na promatranje i praćenje madeža.

A – asimetrija, B – border – rubovi, C – color – boja, D – dijametar – promjer. Tim pravilom služe se liječnici u svakodnevnu radu, ali svatko ga može primijeniti pri samopregledu kože.

Dijagnoza melanoma sigurna je tek kada se sumnjiva promjena posve odstrani i pregleda patohistološki. Ako se melanom otkrije u ranom stadiju, može se liječiti i prognoza je dobra. Uznapredovali melanom može metastazirati, ozbiljno narušiti zdravlje i biti smrtonosan.

Melanom se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Iako je u djece rjeđi, treba obratiti pozornost i pregledati djecu koja imaju više madeža. Osobe s povećanim rizikom za melanom svijetle su puti, očiju i kose te one koje imaju velik broj madeža.