SVE FAZE NARANČINE KORE

Može li se celulit ukloniti?

05.05.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Celulit je loš brak masnih stanica, vode i toksina koji sprečava cirkulaciju limfe i krvi. Odnedavno je poznato da se izbjegavanjem namirnica na koje ste intolerantni može uspješno riješiti te spriječiti njegov nastanak

Bedra i bokovi puni rupica? Ne, ne želimo ih! No većini žena, ma što govorile, one su svakodnevica. Naslage prekomjerne masti koje toksine vežu za višak vode u tijelu i priječe protok krvi i limfe glavni su krivci za narančinu koru. Celulit je vrlo često propraćen oštećenjem okolnog tkiva koje postaje neelastično i vodi prema površinskoj deformaciji kože vidljive golim okom. Dijelovi tijela koje je zahvatio celulit i u kojima je cirkulacija najsporija izgledaju otečeno, a pritiskom prsta ostaju udubljenja, koža slabo crveni, a i njezin je tonus slabiji.


Celulit se ne nalazi uz površinu kože, nego u njezinim dubljim slojevima – hipodermisu. Vrlo se brzo množi i povećava, a nema veze, ali i može biti usko povezan s pretilošću. Masne stanice, uz koje se celulit veže, imaju sposobnost nevjerojatnog rasta i bujanja. S njima se povećava i količina celulita, usporava se cirkulacija krvi, nagomilavaju mast, voda, toksini... Nutricionistica iz Poliklinike Nemetova Mirela Marić objašnjava da se testiranjem na intoleranciju hrane može lako riješiti, ali i priječiti nastajanje celulitnih naslaga. Rezultati su individualni – problem može biti u kavi, mlijeku, ananasu, pšenicu, svim namirnicama koje vežu vodu.

Narančina kora

Ova se vrsta celulita vidi kada se koža široko uštipne i pritisne ili kada prekrižite noge. Tada se jasno vide nakupine na bedrima i oko koljena. Imaju ga gotovo sve žene, bez obzira na to koliko ih kozmetičarke uvjeravale da su im ga – razbile. Nastanak narančine kore obuhvaća stanično tkivo i vezivno potkožje te krv i limfu. Proces, brzina i količina nastanka celulita individualni su. Mogu se usporiti.

Čvorići koji se osjete pod rukom – tvrdi celulit

U trećoj fazi celulit prerasta u otvrdnute kvrge koje su zadebljanje vezivnih kolagenskih vlakana oko grozdova masnog tkiva. Broj elastičnih vlakana smanjuje se, a koža je na tim predjelima osjetno smanjena, poput nabreklih vrećica koje nose težak teret. Tako nakupljene masti u grozdovima dodatno pritišću dubinski sloj kože i celulit postaje vidljiv golim okom bez pritiskanja. Tijelo je mlohavo, koža visi.

Stanice se guše u masti i toksinima

Druga faza razvoja celulita je kada masne stanice opkoljene vodom i toksinima pritišću susjedne krvne žile i limfu. Zbog toga se stanice sve slabije opskrbljuju kisikom i hranjivim tvarima, nakupljaju se toksini, krvotok je sve usporeniji. Zbog toga je celulit sve tvrđi. Ova je faza prvi korak prema ozbiljnim bolestima krvotoka.

Grozdovi masti vise s bedara i bokova

Četvrta faza razvoja celulita – sklerozna faza – prepoznaje se po čvorićima koji se osjete pod rukom. Oni su izazvani umnožavanjem i skupljanjem vezivnog tkiva koje razdvaja masne grozdove, pri čemu se grozdovi i dalje šire i bujaju. Celulitom obuhvaćenim područjima česte su i bolne upale potkožnog masnog i vezivnog tkiva. Tvrdi celulit kod mladih izgleda zategnuto, ali s godinama se to ne može skriti.