NE ZABORAVITE

Deset stvari koje vaš ginekolog želi da znate

17.05.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Seks ne treba boljeti, smanjena seksualna želja nakon poroda je ok, neobične kvržice i izrasline obavezno prijavite doktoru. Ove ali i još puno drugih savjeta vaš ginekolog želi da znate

Iako ginekološki pregled više manje spada u one neugodnije, ne treba zanemariti važnost prevencije i redovito kontroliranje, koja je nužno osobito ako ste seksualno aktivni. No svi ponekad zanemarujemo svoje zdravlje, ali i upozoravajuće simptome kojima sami nalazimo objašnjenja bez konzultacije s doktorom. Mi ovam otkrivamo što vaš ginekolog želi da znate

1. Seks ne bi trebao boljeti. No kada užitak zamijenjuju pečenje, bolan i neugodan osjećaj u gentialijama vrijeme je za pregled. Bolan odnos može biti posljedica infekcije i svakako trebate posjetiti ginekologa.

2. Ispiranje vagine iznutra nije dobro i izlažete se riziku od infekcija i bakterija. Naime, stručnjaci su sve složniji u stavu kako vaginalno, ispiranjenije niti malo zdravo. Vaginalna flora naime ima nisku pH vrijednost, što je štiti od zaraza. Nizak pH onemogućuje razvoj različitih bakterija i gljivica, koje u kiseloj sredini teško mogu preživjet. Ispiranjem možete izmijeniti kemijsku ravnotežu u vagini. Također ispiranje može smanjiti plodnost do 30 posto. Žene koje redovitoispiru vaginu mogu oboljeti od infekcije koja vodi do neplodnosti.

3.Uljni lubrikanti mogu smanjit učinkovitost kondoma. Ako koristite takve lubrikante, pročitajte upute i svakako kupite poliuretanske kondome.

4. Najbolje vrijeme za pregled dojki je tjedan dana nakon što ste imali mjesečnicu. Tada su vam grudi manje natečene.

5. Ako imate često upale mjehura svakako se pomokrite prije i nakon seksa. Na taj način ćete izbaciti bakterije koje su našle put do uretre.

6. Većina žena treba predigru i izvanjsku stimulaciju kako bi doživjelo orgazam. Čak 85 posto žena treba stimulaciju klitorisa kako bi doživjelo vrhunac. Sve je u redu s vama i potpuno ste zdravi ako i vi spadate u ovu skupinu.

7. U redu je da imate smanjenu seksualnu želju nakon poroda. Seksualni hormoni sada su u drugom planu.

8. U redu je da rjeđe želite seks ukoliko imate malu djecu. Morate naći vremena za vezu i partnera.

9. Antibiotici mogu smanjiti djelovanje kontracepcijskih pilula.Stoga, uzimate li kontracepcijske pilule, dodatno se kod spolnog odnosa zaštitite kondomom

10. Svaku neobičnu kvržicu ili nateknuće potrebno je kontrolirati kod doktora. Ako mislite da nešto nije u redu svakako otiđite na pregled.