PLATI MI DA SMRŠAVIM

Podmićivanje kao novi način mršavljenja

29.04.2011 u 09:39

Bionic
Reading

Podmićivanje pretilih pacijenata da smršave - funkcionira, zaključuje se u prvoj znanstvenoj analizi kontroverzne britanske zdravstvene inicijative

'Funta za funtu' inicijativa je britanskog sustava javnog zdravstva u kojoj se skupinu pretilih osoba nagrađivalo novčanim iznosom

za svaki izgubljeni kilogram. U istraživanju je sudjelovalo 400 osoba, a gotovo polovica njih izgubila je više od 5 posto tjelesne težine. Svaka je osoba u programu u prosjeku u godinu dana izgubila oko četiri kilograma, za što je svatko od njih dobio 180 funti.

Znanstvenici tvrde da taj pilot program pokazuje da shema nagrađivanja funkcionira te da bi se takva kampanja protiv pretilosti mogla proširiti na cijelu Veliku Britaniju, piše Daily Mail.

Naime, ta je inicijativa potpuno drugačijeg pristupa od tradicionalnih poteza vlasti koje visokim porezima opterećuju nezdrave proizvode kao što su duhan i alkohol. U takvom pristupu javnom zdravstvu financijski bi se nagrađivale osobe koje se riješe neke ovisnosti: pušenja, drogiranja ili alkoholizma.

Iako još uvijek izaziva oprečne reakcije, pilot program sugerira da taj drugačiji pristup stoji blagajnu javnog zdravstva isto koliko i brojne grupe za podršku u procesu odvikavanja. Također, novac je, utvrdilo je istraživanje, snažan motivator za odvikavanje od ovisnosti.