NEOBIČNA TERAPIJA

Boli vas? Psujte jer psovanje ublažava bol!

18.04.2011 u 13:05

Bionic
Reading

Jeste li se našli u situaciji da niste mogli prestati vikati i psovati nakon što ste se udarili u mali nožni prst? Znanstvenici su otkrili da vam upravo to vikanje i psovanje ublažava bol

Psovanje u bolnim situacijama djeluje kao odličan analgetik i zato se nemojte susprezati kada se nađete u takovoj situaciji, već pustite glas i jezik te si na taj način ublažite bol. Znanstvenici su uočili i da sočne psovke ublažavaju bol četiri puta više od onih uobičajenih i blažih.


U istraživanju su sudjelovale mlade odrasle osobe koje su bile podijeljene u dvije skupine – oni koji malo psuju, odnosno psuju manje od deset puta dnevno i oni koji puno psuju, odnosno izgovaraju više od 40 psovki na dan. Ispitanici su morali tijekom istraživanja gurnuti ruke u ledeno hladnu vodu i držati ih tako što dulje.

U jednoj seriji ispitivanja nisu smjeli psovati, a u drugoj im je to bilo dopušteno. Uočeno je da su u drugoj seriji ispitivanja trpjeli manju bol, posebno oni koji inače manje psuju. Njima su sočne psovke bile zaista velik odušak.

'Psovanje, kako pokazuje naše istraživanje, očito može ublažiti bol i to tako što izgovaranje psovki potiče otpuštanje endorfina koji umanjuje bol. No ako spadate u osobe koje svakodnevno puno psuju, vaše psovke tada neće biti toliko efikasne prilikom ublažavanja boli', pojasnio je dr. Richard Stephens, voditelj istraživanja.