OZBILJAN PROBLEM

Ovisnost o hrani je kao i svaka druga ovisnost

08.04.2011 u 08:47

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje pokazuje da nema razlike između ovisnosti o hrani i bilo koje druge ovisnosti, što znači da je pristup rješavanju problema pretilosti donekle pogrešan

Ovisnost o prekomjernom uživanju u hrani i ovisnost o kemijskim supstancama dijele jednaku neurološku aktivnost u mozgu, pokazuje najnovije istraživanje koje je provedeno uz pomoć magnetske rezonance. Takva otkrića navode na zaključak da je sadašnji pristup rješavanju velikog problema pretilosti zapravo pogrešan.


U istraživanju je sudjelovalo 48 zdravih žena, a znanstvenici su pratili događanja u njihovu mozgu za vrijeme konzumiranja hrane. Pokazalo se da se aktiviraju dijelovi mozga zaduženi za žudnju i uživanje, baš kao i kod uživanja u nikotinu, alkoholu ili drogama.

Iako su već neka prijašnja istraživanja ukazala na sličnost između ovisnosti o hrani i nekim štetnim kemijskim supstancama, ovo je prvo koje donosi i konkretne dokaze.

'Kompulzivno konzumiranje hrane potječe iz dijela mozga iz kojeg dolazi i žudnja za alkoholom i drogama. Zato je to iznimno jak poriv koji je teško kontrolirati. Gledajući u kontekstu ovih novih činjenica, očito je da je problem pretilosti puno veći nego što se misli i očito će se morati pronaći novi pristup u rješavanju tog problema', istaknula je dr. Ashley Gearhardt, voditeljica istraživanja.

Pretilost je u svijetu drugi uzročnik preuranjene smrti i različitih opasnih bolesti, a pogađa sve veći broj ljudi. Dosadašnja borba s tim problemom nije dala dobre rezultate jer se većina ljudi, kako pokazuju neka istraživanja, vraća prejedanju unutar petogodišnjeg razdoblja. Možda će ova nova otkrića pridonijeti boljim rješenjima.