Zdravlje NOVA SUPER NAMIRNICA

Mandarine štite od debljanja i srčanog udara

Izvor: Thinkstock/Getty images Thinkstock , Autor:Thinkstock
  • Autor: tportal.hr
  • 11.10.2013 14:31:29
  • 7.4.2011 10:58:56

Svi već znaju da jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće, ali manje je poznato da to čine i mandarine. Ukusno voće sjajan je zaštitnik zdravlja

Najnovije istraživanje pokazuje da mandarine štite od srčanih i moždanih udara, dijabetesa te debljanja. Posebno je zdrav nobiletin, pigment koji se nalazi u kori i ima deset puta jače djelovanje od nobiletina u drugim agrumima poput grejpa.

Znanstvenici s kanadskog sveučilišta Western Ontario hranili su dvije skupine miševa – jednu masnoćama i jednostavnim šećerima, a drugu skupinu hranom koja je sadržala nobiletin. Prva skupina miševa postala je pretila, imali su visoki krvni tlak te niz ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Druga pak skupina normalno se debljala i nije uočen porast kolesterola, inzulina ili glukoze. 'Očito je da je nobiletin zaštitio miševe od pretilosti. I ne samo to, zaštitio ih je i od drugih tegoba koje rezultiraju srčanim ili moždanim udarom', pojasnio je dr. Murray Huff.

Iako je istraživanje provedeno na miševima, znanstvenici vjeruju da sastavnice mandarine imaju jednak učinak i na ljude. To znači da bi sada bilo dobro, uz jednu jabuku, dnevno konzumirati i jednu mandarinu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više