NJEGA KOŽE

Loše navike koje vas čine starijima

08.04.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Poznato je da lijepa i njegovana koža lica ima čarobnu mogućnost pomlađivanja. No, kako bi to bilo moguće, potrebno je izbjeći neke od najčešćih grešaka u njezi kože

Prvi i najvažniji korak u njezi kože je održavanje njezina zdravlja. Premda vam se čini da po tome pitanju činite sve što je u vašoj moći, možda ste i vi tijekom njege kože podlegli nekim od najčešćih grešaka te umjesto da uživate u mladolikom izgledu, borite se s brojnim nepravilnostima. Kako biste lakše kožu održali zdravom i mladolikom, donosimo vam najčešće greške u njezi kože te njihova rješenja.

Izbjegavate korištenje retinoida

Retinoidi su skupina vitamina A koji imaju reputaciju agresivnoga sastojka kada je riječ o njezi kože, no dermatolozi tvrde da njihova mala količina može imati odličan učinak u obnavljanju stanica kože. Iako su retinoidi agresivne prirode, današnji proizvodi koji ih sadržavaju su poprilično blagi prema koži, a u slučaju intenzivno osjetljive kože preporučuje se korištenje proizvoda s retinoidom svake druge večeri.


Pravilnom njegom kože zadržite mladenački izgled
Zaboravljate štititi svaki centimetar kože
Izlaganje sunčevim zrakama može znatno oštetiti kožu te joj oduzeti nekoliko godina mladosti. Stoga kožu, pogotovo u danima kada se češće izlažete suncu, treba pažljivo zaštiti i hidratizirati. Dermatolozi preporučuju lice, vrat, ruke i prsa pažljivo namazati zaštitnim faktorom 30 te se tek onda prepustiti uživanju u sunčevim zrakama.

Ne vodite računa o vrsti kože koju imate
Koža s godinama postaje suša, tanja i osjetljivija, a to znači da proizvodi koje danas koristite neće uvijek biti najbolji za vašu kožu. Premda se većina žena prilikom izbora preparata za njegu kože povodi za natpisima koji proizvode preporučuju za njegu suhe, masne i kombinirane kože, dermatolozi upozoravaju da prilikom kupnje u obzir treba uzeti i bore, akne, prištiće i crvenilo kože.

Akne u odrasloj dobi tretirate kao tinejdžerske prištiće
Premda na prvi pogled djeluju jednako, prištići koje ste imali u tinejdžersko doba nisu jednaki aknama koje vas muče u vašim dvadesetima ili tridesetima. Naime, tinejdžerski prištići nastaju zbog pojačanog mašćenja kože, dok akne u kasnijoj dobi nastaju zbog stresa, hormonalnih promjena i osjetljivosti kože. Upravo zbog toga prema tim nepravilnostima treba pristupati i liječiti ih na različite načine. Dermatolozi preporučuju u kasnijoj životnoj dobi korištenje otopine sa salicilnom kiselinom za hidratiziranje kože, proizvode sa dodatkom soje za čišćenje kože, te smanjenje korištenja proizvoda s benzil peroksidom koji unatoč svome dobrom djelovanju u borbi protiv akni, kožu mogu poprilično isušiti.

Dobre proizvode koristite u krivo vrijeme
Proizvodi za njegu kože mogu imati znatno bolji učinak ukoliko ih koristite u pravo vrijeme. Tako dermatolozi savjetuju korištenje preparata s antiokisidansnim djelovanjem u rano jutro kako biste kožu zaštitili tijekom cijeloga dana, a losione i preparate s kolagenskim djelovanjem noću kako biste koži omogućili da obnovi stanice.

Na bore ne reagirate na vrijeme
Iako se nalazite u dvadesetima i još uvijek nemate problema s borama, dermatolozi savjetuju što raniji početak tretiranja kože s proizvodima za bore. Naime, duboke i uočljive bore najlakše ćete spriječiti ukoliko na prvi znak nastajanja bora započnete s

korištenjem seruma i losiona koji sadržavaju mješavinu peptida.

Bespogovorno slijedite trendove u njezi kože
Na tržištu postoji toliko sjajnih, prekrasnih i lijepo oblikovanih bočica namijenjenih njezi kože, da im je gotovo nemoguće odoljeti. No, bez obzira na lijepu ambalažu i privlačne mirise istina je da su za bore najbolje hidroksi kiseline, retinoidi i peptidi. Salicilna kiselina najučinkovitija je prilikom uklanjanja akni, zeleni čaj pobjeđuje crvenilo kože, a vitamin K briše tamne krugove oko očiju.