ALARMANTNO STANJE

Sve više muškaraca bori se s menopauzom!

01.04.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Iako Svjetska zdravstvena organizacija to odbija priznati, sve više slučajeva pokazuje, ali i sve više stručnjaka priznaje – i muškarci imaju menopauzu!

Možda zbog ubrzanog načina života, a možda i zbog niza drugih utjecaja, sve više muškaraca u četrdesetima i pedesetima osjeća tegobe poput pretjeranog znojenja, zaboravnosti, iscrpljenosti, natečenosti i gubitka libida. Dio stručnjaka takvo stanje naziva muškom menopauzom, odnosno andropauzom.


Iako to još uvijek nije priznato u službenoj medicini, činjenica je da se sve veći broj muškaraca susreće s tim problemom. 'Jedva ustajem iz kreveta ujutro. Osjećam se polumrtvo, nemam želju za seksom , energija mi je ispod nule i često zaboravljam. Katkada si pišem stvari na dlan da ih ne zaboravim', otkrio je jedan 45-godišnji Britanac, inženjer na visokom položaju u jednoj elektrotehničkoj tvrtki.

Za mnoge je takvo stanje još uvijek kontroverzno, ali stručnjaci u londonskom Centru za muško zdravlje tvrde da takvo stanje ne samo što je stvarno, nego je i u porastu. 'Naše posljednje istraživanje u kojemu je sudjelovalo 10.000 muškaraca pokazalo je da više od 20 posto njih u kasnim 40-ima i ranim 50-ima pati od andropauze', istaknuo je dr. Malcolm Carruthers, voditelj spomenutog centra.

Kaže da je sindrom nedostatka testosterona vrlo ozbiljno stanje koje se zbog ignoriranja dijela stručnjaka ne dijagnosticira i ne liječi: 'Riječ je o stanju koje ozbiljno narušava kvalitetu života, a ako se ne liječi dovodi i do brže smrti. Nekoliko je puta dokazano da takvo stanje vodi do dijabetesa, pretilosti i srčanih oboljenja.'

I kod muškaraca se, baš kao i kod žena, s godinama počnu mijenjati razine hormona u tijelu. Kod žena su te promjene vrlo jasne – kada njezin reproduktivni sustav prestane funkcionirati, nestaje menstruacija i nastupa menopauza. Kod muškaraca pak nema toliko vidljivih znakova pa je muška menopauza još uvijek u sivoj zoni. No, to ne umanjuje činjenicu da i kod njih s godinama opada razina testosterona, što dovodi do mnogobrojnih poteškoća. Mnogi muškarci osjećaju te promjene, ali ih ne žele priznati jer ih doživljavaju kao prijetnju svojoj muškosti.

Trenutno se takvo stanje rješava unosom hormona testosterona i muškarci koji prođu takvu terapiju, vrlo brzo se bolje osjećaju. 'Kada svi stručnjaci prestanu ignorirati taj problem i kada muškarci otvoreno progovore o njemu, stvari će biti puno jednostavnije. Moći ćemo normalno postaviti dijagnozu i onda pristupiti liječenju. Sve dok to ne bude tako, mnogi muškarci imat će težak život', zaključio je dr. Carruthers.