S.O.S. ZA KOŽU

Građani se pozivaju na besplatan pregled madeža

29.03.2011 u 15:02

Bionic
Reading

U djetinjstvu ste imali opekline od sunca? U djetinjstvu ste imali opekline od sunca? Imate svijetlu kožu i kosu, a na suncu brzo pocrvenite? Imate više od 100 madeža, posebice nepravilnih? Član vaše obitelji obolio je od melanoma? Imate svijetlu put i stariji ste od 50 godina? Tada obavezno i redovito pregledavajte svoje madeže

Na zagrebačkom Jarunu hrvatskoj javnosti i medijima predstavljena je ovogodišnja kampanja i javnozdravstvena inicijativa u borbi protiv zloćudnog raka kože (melanoma)- EUROMELANOMA DAN HRVATSKA 2011., uz apel 'S.O.S. za kožu - Spasite Vašu kožu Od Sunca'!

Na Press konferenciji su Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva prof.dr.sc. Mirna Šitum, Sanja Doležal i Dubravko Šimenc pozvali građane Hrvatske da se odazovu besplatnoj preventivnoj akciji i u periodu od 30. ožujka do 08. travnja prijave na besplatan broj telefona 0800 8501 za pregled kože i madeža u dermatološkim ordinacijama diljem Hrvatske, koji će se održati 12. travnja 2011.

Prof.dr.sc. Mirna Šitum, ujedno i voditeljica Referentnog centra za melanom MZSS, iznijela je zabrinjavajuće brojke o pojavnosti melanoma u Hrvatskoj, te je upozorila na sve veći broj djece i mladih, koji obolijevaju od tog smrtonosnog raka kože, zbog čestih intenzivnih izlaganja suncu bez fotozaštite, stoga poziva roditelje i javnost da se dodatno educiraju se o pravilnoj zaštiti od sunca!

Sanja Doležal apsolutno je podržala preventivnu akciju Euromelanoma Dana, sjetivši se svojih iskustava na suncu, kada je tijekom ljeta provodila cijele dane na plaži bez obzira na intenzitet UV zračenja i posljedično crvenilo, a danas je kao majka i javna ličnost apsolutno osviještena o važnosti fotozaštite i odgovornog ponašanja na suncu! U sklopu svoga portala SANJA PORTAL.hr u suradnji s prof.dr.sc. Šitum, pomoći će financijski dječaku koji je obolio od melanoma i poziva sve građane da se odazovu besplatnim pregledima!

Dubravko Šimenc, legenda hrvatskog sporta i trener mladih vaterpolista, izdvojio je svoja vlastita i iskustva mnogih kolega plivača i vaterpolista sa sunčanim opeklinama tijekom mnogih dana provedenih na otvorenim plivalištima. Kao pristalica javnozdravstvenih kampanja i ulaganja u sport, smatra kako je za svako dijete koje se bavi sportom na otvorenom, pogotovo vaterpolistima, iznimno važno da se pravilno zaštite od sve štetnijeg UV zračenja, te poziva njihove trenere i roditelje da vode računa i upozore djecu za nanošenje krema za UV zaštitu!

Euromelanoma Dan Hrvatska se provodi već nekoliko godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom MZSS, a cijeli je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH i Europske akademije za dermatologiju i venerologiju - Euromelanoma Day organizacije.

Euromelanoma Dan 2011. su podržali i slijedeći brandovi: Avene, Eucerin, Florame, Mustela, La Roche-Posay, Lavera i Uriage.