Zdravlje PSIHIČKA KRIZA

Hrvati u depresiji - porasla prodaja antidepresiva

  • Autor: A.B.
  • 4.3.2009 10:24:05
  • 4.3.2009 9:54:49

Ekonomska kriza i strah za egzistenciju uzimaju danak. Psihijatrijske ambulante u Hrvatskoj sve su punije, a u ljekarnama je porasla potražnja za antidepresivima za čak 30 posto

Naime, ljekarne posljednjih tjedana bilježe porast izdavanja lijekova za smirenje. No zabrinjavajuće je to što su donedavno takvu vrstu lijekova kupovali uglavnom pacijenti u dobi od 50 godina, dok danas tablete za smirenje kupuju i mladići i djevojke mlađi od 25 godina pa čak i od 18, rekli su u ljekarni Viškovo, za Jutarnji list.

Profesor Miro Jakovljević, predstojnik Klinike za psihijatriju na Rebru, također je procijenio da je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla potrošnja antidepresiva, no tu činjenicu smatra pozitivnom, jer je dobro da se ljudi koji imaju problema liječe.

Podaci o sve većoj potrošnji antidepresiva ne čude, piše Jutarnji list, jer atmosfera egzistencijalnog straha sve je veća kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Medijski natpisi o propasti stanogradnje i masovnim otkazima očito su utjecali na psihičko stanje nacije.

Vlado Jukić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče, kaže da su primili i nekoliko depresivnih Plivinih radnika koji su dobili otkaz.

Xanax, Prozac, Valium i Normabel najtraženiji su lijekovi za smirenje među Hrvatima.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više