Zdravlje ČISTA LJUBOMORA

Oprez! Gubitak kilograma može značiti i gubitak prijatelja

  • Autor: tportal.hr
  • 24.3.2011 17:57:03
  • 24.3.2011 14:47:18

Bez obzira na to jesu li vaši prijatelji mršaviji ili deblji od vas, odnos s njima će se drastično pogoršati nakon što uspješno izgubite suvišne kilograme i konačno stanete u željeni konfekcijski broj

Premda će vas gotovo svaki vaš prijatelj pohvaliti u trenutku kada mu obznanite da krećete s drastičnom dijetom i topljenjem suvišnih kilograma koji vas muče već godinama, početno oduševljenje i ohrabrivanje uskoro će zamijeniti ljubomora i sabotaža.

Naime, skinute prve kilograme svi će pohvaliti, no kada se sve više približite odavno željenoj figuri, kod velikog broja prijateljica će se javiti ljubomora, bez obzira imaju li one same problema s viškom kilograma. No, zanimljivo istraživanje koje proveo Daily Mail tvrdi i da je ženina mršavost proporcionalna s količinom ljubomore koju osjeća kada njezina prijateljica uspije skinuti višak kilograma. Za razliku od njih, pretile žene koje su odustale od borbe s kilogramima i hranom osjećaju najmanju količinu ljubomore u takvoj situaciji.

Psihologinja Sally Austen tvrdi da se razlozi ove pojave kriju u našoj prošlosti i evoluciji. 'U vrijeme kada smo još živjeli u špiljama, žene su jedna drugu doživljavale kao konkurenciju te su neprestano procjenjivale suparničinu snagu, visinu i težinu. Poslije više tisuća godina žene se i dalje neprestano procjenjuju, no danas smatraju prijateljičin trud uložen u izgled i skidanje viška kilograma kao prijetnju. Naime, mršavost je društveno poželjna, a muškarci prije primjećuju mršave žene od onih jačih, stoga su mršavije žene 'moćnije' i lakše mogu preoteti muškarce,' tvrdi psihologinja Austen.

Tako nije rijetka pojava da vas, onoga dana kada se prijateljici pohvalite kako ste novom dijetom skinuli prve kilograme, ona počne svako malo nutkati raznim slasticama, po mogućnosti kremastim kolačima koje je sama napravila.

S obzirom na ovu pojavu, doktor Pierre Dukan, autor poznate Dukanove dijete tvrdi: 'Jednostavno morate naučiti kako odoljeti iskušenjima i sabotaži. Upravo sabotažu iskoristite kako biste ojačali svoju motivaciju.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više