IDEALNO DOBA

Počastite se proljetnom detoksikacijom i procvjetajte

24.03.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Iskoristite smjenu godišnjih doba i promjene koje se događaju u prirodi za vlastitu dobrobit uz pomoć proljetne detoksikacije. Uz nekoliko jednostavnih savjeta osnažite organizam te dobro raspoloženi i zdravi dočekajte lijepo vrijeme

Zimske radosti ostavljamo iza sebe, a to bismo trebali napraviti i s navikama koje smo prakticirali tijekom hladnijih dana. Ako sunce i toplije vrijeme želite dočekati u punoj snazi, svakako napravite proljetnu detoksikaciju koja će vam omogućiti da se bolje osjećate i da budete zdravi. Proljetna detoksikacija ne zahtijeva previše truda i napora, a svima je lako dostupna. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da i vi procvjetate baš kao i priroda oko vas.


Pojačajte unos voća i povrća
Vježbanje na zraku
Skeptici ne vjeruju u detoksikaciju, ali znanstveno je dokazano da proljeće ubrzava promjene u organizmu, ponajviše one koje se odnose na metabolizam. Smjena godišnjeg doba utječe na pojačano lučenje toksina iz tijela. Iskoristite taj prirodni proces te i sami pridonesite vlastitoj dobrobiti. Vježbajte! Rezultati će biti puno bolji nego tijekom ostalih godišnjih doba. Poželjno je kretanje u prirodi, a posebno se preporučuje trčanje. Nastojte prakticirati tjelovježbu svaki dan barem sat vremena.

Lagana prehrana
Tešku zimsku hranu zamijenite laganom proljetnom. To je iznimno važan korak u detoksikaciji organizma. Neka se na vašem proljetnom jelovniku nađu namirnice bogate vlaknima te obilje voća i povrća. Nutricionisti posebno preporučuju smeđu rižu, brokulu, kupus, artičoke, ciklu, a od voća jagode, koje dolaze najranije. Izbjegavajte prženu i masnu hranu. Najbolje je jesti sirove namirnice ili one kuhane na pari.

Voda i čaj

Nijedna detoksikacija ne može proći bez puno tekućine, pa tako ni ova proljetna. Naravno, uvijek se najviše preporučuje voda - minimalno litru i pol dnevno, a poželjno je i više. Dobar saveznik u detoksikaciji je i zeleni čaj, pa ga nastojte piti svaki dan. Zeleni čaj iznimno je zdrav i koristi svim organima, a posebno jetri, koja je važna u procesu detoksikacije.

 

 

Tuširanje hladnom i vrućom vodom
Osim što je vodu dobro piti, darujte ju svome tijelu i putem kože. Stručnjaci preporučuju što češće tuširanje, i to vrućom i hladnom vodom naizmjenično. Ovdje nije riječ o pranju tijela nego o poticanju organizma i boljeg krvotoka, što pridonosi kvalitetnijoj detoksikaciji. Takvo tuširanje najbolje je napraviti neposredno prije spavanja.

Njega kože
Tijekom zime koža je bila izložena brojnim utjecajima pa je vrijeme da je vratite u život. I to je važan dio detoksikacije. Napravite dobar piling tijela, nahranite kožu hidratantnim kremama, a ako želite, možete otići i u saunu jer ubrzava izlaženje toksina iz tijela. U svakom slučaju, posvetite dužnu pozornost svojoj koži i dopustite joj da i ona zablista uz prve sunčane zrake.

Umni sklad
Ima li boljeg vremena od proljeća za vježbanje optimizma? Nema! Priroda se budi, sve je više zelenila i cvijeća nakon zimskog sivila. Postavite sami takvo stanje i u svojoj glavi. Poslije kiše i hladnoće zaista dolazi sunce. Stoga u proljetnoj detoksikaciji nikako nemojte zanemariti ni meditacije, ali ni pozitivno razmišljanje. Neka bude sklad između vašeg tijela, uma i srca, jer samo takva detoksikacija bit će djelotvorna.