Zdravlje DUKANOVA DIJETA

Kontroverzna dijeta koja zabranjuje voće

  • Autor: tportal.hr
  • 21.3.2011 12:08:12
  • 21.3.2011 11:03:43

Francuska verzija Atkinsonove dijete, odnosno Dukanova dijeta zahvatila je Europu i Sjevernu Ameriku, a pomoću nje kilograme tope i Kate Middleton i njezina majka

No iako je knjiga doktora Pierrea Dukana prodana u milijunima kopija i prevedena je na 14 jezika, njegovu metodu držanja dijete ne podržavaju baš svi.

'Dukanova dijeta ne bazira se ni na kakvim znanstvenim dokazima i čini se samo da je malo modificirana Atkinsonova dijeta', kaže Tanya Zuckerbort s Fox Newsa.

Ta se dijeta bazira na proteinima, jelima s jako malo masnoća, što nije ništa novo, no u njoj se preporučuju izrazito velike količine vode i zobi. U nju je uvrštena i povremena konzumacija povrća, dok je voće zabranjeno. Zanimljivo je da su vino i deserti dozvoljeni, ali samo u određene dane. Zanimljivo je i da ne zahtijeva ni puno vježbanja - dovoljno je samo 20 minuta dnevno.

Dukanova dijeta već ima negativnu reputaciju među stručnjacima. Francuska nacionalna agencija za hranu i okoliš istaknula je da se ta dijeta nalazi među 15 potencijalno opasnih dijeta. Britanska dijetetska udruga uvrstila je Dukanovu dijetu među pet najgorih dijeta u 2011. godini.

Eliminirajući neke važne sastojke iz prehrane stvarate deficit nutrijenata, što može rezultirati visokim kolesterolom ili problemima s bubrezima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više