Zdravlje NIJE NIŠTA ZDRAVIJA

Voda u bocama može izazvati rak?

  • Autor: tportal.hr
  • 16.3.2011 17:31:39
  • 16.3.2011 14:00:08

Može li voda biti opasna? Najnovije španjolsko istraživanje pokazuje da može, posebno voda u bocama kada se kombinira s drugim izloženostima kloriranoj vodi

Oni koji pomno paze na svoje zdravlje trebali bi dobro promisliti kada idući put posegnu za bocom čiste mineralne vode. Naime, znanstvenici su otkrili da voda u bocama u kombinaciji s čestim tuširanjem i plivanjem u bazenima može uzrokovati rak.

Zašto? Zbog kancerogenih kemikalija koje nose naziv trihalometani, a oni su nusprodukt kloriranja vode i povećavaju rizik od raka mjehura. Španjolski znanstvenici koji su proveli istraživanje među 1270 ispitanika otkrili su da se ta bolest najčešće javlja među bogatijim ljudima.

Naime, oni češće piju vodu u bocama i češće se kupaju u bazenima, a češće se i tuširaju. 'Obrazovaniji i bogatiji ljudi misle da će biti zdraviji ako piju vodu u boci. Međutim, unatoč tomu što češće vježbaju, češće se tuširaju i općenito zdravije žive, oni su zapravo najčešće bolesni jer su više izloženi trihalometanima', istaknula je dr. Gemma Castaqo-Vinyals iz španjolskog Centra za istraživanje epidemiologije okoliša.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više