ZDRAVE NAMIRNICE

Hranom možete zaustaviti starenje

16.03.2011 u 08:28

Bionic
Reading

Može li se nekako zaustaviti starenje i spriječiti ili usporiti nastanak bora? Najnovije istraživanje pokazuje da može, i to uz pomoć mijenjanja prehrambenih navika

Zagađen zrak, loša prehrana i stres već su uobičajene pojave suvremenog doba. Nažalost, te pojave uz niz drugih okolnosti poput pušenja i nespavanja dovode do bržeg starenja. Potvrdilo je to još jedno istraživanje koje su proveli američki znanstvenici.


No nije sve tako crno, jer hrana ima iznimno veliku ulogu u održavanju kože mladom. Uz određene promjene, moguće je donekle zaustaviti vrijeme i kožu zadržati što dulje mladom. Kako je pokazalo dvogodišnje istraživanje u kojemu je sudjelovalo 200 žena, omega-3 masne kiseline, antioksidansi i zeleni čaj čine čuda.

Polovica ispitanica koje su jele takvu hranu u trajanju od dvije godine imale su znatno bolju kvalitetu kože od onih koje nisu pazile na prehranu. Dakako, prva skupina ispitanica nije pušila, dok je u drugoj skupini bilo onih koje su imale takvu nezdravu naviku.

'Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u morskim plodovima, maslinovu i ribljem ulju te orašastim plodovima poput badema najbolji su prijatelji kože jer vidljivo smanjuju znakove starenja. Odličan saveznik u borbi protiv bora su i zeleni čaj te antioksidansi poput špinata, brokule ili manga', pojašnjava poznati američki nutricionist Jon Pangborn.

Dobro je, kažu, stručnjaci kombinirati hranu i jesti raznoliko jer samo jedna skupina namirnica neće učiniti puno. Naime, kombinirana prehrana s različitim svojstvima djeluje na različite načine, a svaki od njih djeluje blagotvorno na kožu.