Zdravlje DOKAZANO

Nezadovoljstvo radnim mjestom šteti mentalnom zdravlju

  • Autor: tportal.hr
  • 15.3.2011 13:40:53
  • 15.3.2011 10:44:55

Svakodnevno odlaženje na posao koji ne volite, odgovaranjem na visoke zahtjeve te kompleksnost i percepcija nepoštene raspodjele prihoda više šteti zdravlju nego nezaposlenost, tvrdi istraživanje

Istraživanje objavljeno u časopisu Occupational Environmental Medicine (OEM) tvrdi kako je posao koji naš čini nezadovoljnima i koji ne odgovara našoj osobnosti za zdravlje opasniji od nezaposlenosti i besposlenog sjedenja kod kuće.

Do sada se smatralo kako je plaćeno radno mjesto usko povezano s definirajućom ulogom pojedinca, davanjem smisla svakome danu, mogućnosti bolje organizacije vremena te mentalnim zdravljem, no znanstvenici na čelu s Peterom Butterworthom s australskog nacionalnog sveučilišta u Canberri tvrde da je svakodnevno odlaženje na posao koji ne volimo opasnije po zdravlje nego nezaposlenost.

Prema istraživanju, ljudima koji su zaposleni na nezadovoljavajućim radnim mjestima s vremenom opada razina metalnog zdravlja, jer je velik broj nepovoljnih faktora radnih uvjeta direktno povezan baš s mentalnim zdravljem.

Psihičko zdravlje nezaposlenih pojedinaca uspoređeno je s psihički zdravljem zaposlenih ljudi te se došlo do vrlo zanimljivih rezultata. Mjerenjem kvalitete radnih uvjeta na poslu utvrđeno je kako loši uvjeti nerijetko uzrokuju anksioznost i depresiju. Utvrđeno je i kako zapošljavanje na željenom radnom mjestu, osim osjećaja zadovoljstva, povećava i mentalno zdravlje, a loše radno okružje i opće nezadovoljstvo radnim mjestom s vremenom ugrožava psihičko zdravlje pojedinca u većoj mjeri nego što to čini nezaposlenost.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više