Zdravlje OBNAVLJA TIJELO

Šest minuta sna dnevno potiče bolje pamćenje

Četrdesetominutno spavanje uravnotežuje imunološki sustav i podiže energiju, a najbolje je odrijemati između 13 i 15 sati

Četrdesetak minuta sna tijekom poslijepodneva snižava krvni tlak i pomaže zdravlju srca, ustanovili su američki istraživači. Tijekom istraživanja Sveučilišta Kalifornija, kako donosi Daily Mail, pokazalo se da su se volonteri nakon 90 minuta dnevnog sna bolje snalazili i bolje rješavali komplicirane testove od onih koji su bili budni cijelo vrijeme.

Istraživači sugeriraju da kratak dnevni san pomaže i pamćenju. I to san od samo šest minuta. Dvadeset minuta sieste pak usporava rad srca, povećava koncentraciju i diže raspoloženje. Četrdesetominutno spavanje uravnotežuje imunološki sustav i podiže energiju.

San dulji od toga može dezorijentirati i umrtviti, pa nije loše naviti sat radi buđenja za 45 minuta. No ako je vremena napretek, dobro je odspavati i cijelih sat i pol do tri sata. U tom slučaju prolazi se kroz cijeli ciklus spavanja, uključujući dubok san koji obnavlja tijelo. Najbolje je vrijeme dnevnog sna za većinu ljudi između 13 i 15 sati. Od pomoći je zamračena prostorija ili barem maska za oči, a ako san ne dolazi na oči, valja se usredotočiti na duboko i polagano disanje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više