UMIJEĆE ŽIVLJENJA

Smanjite stres besplatnim seminarima o tehnikama disanja

11.03.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Udruga Umijeće življenja ovog tjedna započela je s ciklusom seminara pod nazivom 'Prvi korak'. Riječ je o besplatnim seminarima o tehnikama disanja koji će se svaki tjedan, sve do ljeta, održavati u centru Umijeća življenja u Zagrebu, i to ponedjeljkom u 17, utorkom u 18 i srijedom u 19.30 sati

Udruga Umijeće življenja je neprofitna i nevladina organizacija koja se bavi programima i edukacijom u svrhu promicanja i

njegovanja ljudskih vrijednosti, poboljšanja kvalitete života, podizanja ekološke svijesti te unapređenja kreativne komunikacije pojedinca i društva.

Udruga djeluje u suradnji i po programima međunarodne nevladine organizacije The Art of Living Foundation koja je aktivna u preko 150 zemalja svijeta. Na svojim radionicama za građanstvo podučava različite tehnike i vježbe kao alate za uklanjanje stresa i nošenje s negativnim emocijama, oživljavanje osjećaja slobode, entuzijazma, prirodnosti i želje za pomaganjem drugima. Udruga djeluje u Hrvatskoj od 1995. i do danas je provela velik broj aktivnosti na edukativnom i humanitarnom planu.

Umjetnost disanja

Svaka negativna situacija koju doživimo u našem organizmu pokreće niz kemijskih reakcija koje ostavljaju materijalni trag u obliku toksina u stanicama našeg tijela. Ako stres u našem životu postane kroničan, naše tijelo postaje doslovno otrovano, negativne emocije automatski postaju česte, gubi se interes za život, postajemo apatični, tužni i nezadovoljni. Sve akcije koje proizađu iz uma koji je nemiran, nefokusiran i pun iritacije imat će negativne rezultate.

U trenutku kada doživimo stresnu situaciju tijelo započinje s kemijskom reakcijom koja vodi stvaranju hormona stresa. U normalnoj situaciji nastojimo se odmoriti, prošećemo se, odemo u kino... i tijelo i um se odmore. Međutim danas, kada se susrećemo sa stresnim situacijama, rokovima i pritiscima gotovo svakodnevno, naš organizam jednostavno nije u stanju vratiti se u ravnotežu i ostaci tih kemijskih reakcija se skladište duboko u stanicama.

Svaka naša misao i emocija koja se javi, javlja se uz određeni ritam disanja. Drugačije dišemo kada smo sretni, ushićeni, zaljubljeni, a drugačije kada smo tužni, umorni, depresivni. Ono što je zaista revolucionarno je da promjenom ritma daha automatski utječemo na naše misli i emocije.