PRIJE PREGLEDA

Doktori bi pacijentima preporučili da se istuširaju

02.03.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Časopis Reader's Digest Hrvatska anketirao je 300 obiteljskih liječnika u potrazi za neizrečenim savjetima za pacijente. Istraživanje je provedeno u suradnji s Agencijom za istraživanje javnog mišljenja Mediana Fides s ciljem da se otkrije što bi liječnici poručili pacijentima, a najčešće za to nemaju priliku

Zanimljivo je da bi svaki drugi hrvatski liječnik volio poručiti bolesnicima neka se istuširaju prije pregleda, a svaki treći savjetovao bi im neka smršave.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, objavljenima u izdanju od ožujka, pacijenti ne vode dovoljno računa o svojoj higijeni i tjelesnoj težini: 48 posto liječnika savjetovalo bi im neka se istuširaju prije dolaska liječniku, a 32 posto preporučilo bi im dijetu i tjelovježbu. Liječnicima također smeta kad im pacijenti lažu da su uzeli lijek, pa bi im to rado prigovorilo njih 44 posto. Osim tih preporuka, u istraživanju su obiteljski liječnici ponudili i desetke drugih.

Liječnicima također smeta i kada im pacijenti ne znaju precizno opisati simptome, kakvi su i koliko se često javljaju. Rado bi svojim pacijentima rekli da ne čekaju kraj pregleda i tek onda kažu svoj problem. Njih 26 posto pacijentima bi htjelo poručiti da ih ne tjeraju na čitanje stranica koje su skinuli s interneta, a ima i onih koji bi pacijentima najradije u lice rekli da nisu bolesni i da samo trebaju liječničku potvrdu.

'Liječnici ne mogu čitati misli pacijentima kako bi im pomogli. Jednako tako, pacijenti ne mogu čitati misli svojih liječnika i zato se nadam da smo im ovim istraživanjem barem malo pomogli', kaže Goran Miletić, glavni urednik časopisa Reader's Digest Hrvatska.