NERECIKLIRANO JE ZDRAVIJE?

Pakiranja za hranu sadrže opasna mineralna ulja

10.03.2011 u 09:16

Bionic
Reading

Toksikolozi su povezali ulja s upalom unutarnjih organa pa čak i rakom, a pojedini obroci sadrže i male doze kemikalija

Novo švicarsko istraživanje otkrilo je da mineralna ulja u recikliranim materijalima koja se koriste za pakiranje mogu ući i u hranu poput žitarica, tjestenine i riže, a čak prolaze i kroz unutrašnju zaštitnu plastičnu vrećicu, prenosi Daily Express! Doktor Koni Grob iz laboratorija za sigurnost hrane u Zürichu rekao je kako su toksikolozi povezali ulja s upalom unutarnjih organa pa čak i rakom, ali naglasio je i kako pojedini obroci sadrže male doze kemikalija.

Međutim, prebacivanje na nereciklirana pakiranja bilo bi previše skupo u odnosu na zaštitu okoliša i trebaju se razmotriti nove mogućnosti kao što su unutarnje obloge za hranu koje služe kao barijera za ulja koja dolaze iz boje u recikliranim novinama.

Proizvođači hrane poput Kellogg’sa i Weetabixa rekli su kako će poduzeti određene mjere kako bi se smanjila količina mineralnih ulja u njihovim pakiranjima, a proizvođač Jordans već je objavio kako su prestali koristiti reciklirane materijale.

Švicarski znanstvenici analizirali su 119 proizvoda kupljenih u njemačkim supermarketima prošle godine te su otkrili da velika većina sadrži tragove mineralnih ulja veće od dopuštene količine.