DUGAČAK POPIS

Koje sve zdravstvene tegobe uzrokuju preteške torbe?

08.03.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Velike ženske torbe nerijetko su svakodnevno pretrpane mobitelima, kišobranima, šminkom, bočicom vode, rokovnikom i svim ostalim čudima pa ne iznenađuje činjenica da prosječno teže i do tri kilograma. Stoga stručnjaci upozoravaju da polovica žena trpi bolove uzrokovane nošenjem preteških torbi

Novo istraživanje koje je provela britanska udruga za kiropraktiku tvrdi da u današnje vrijeme, osim žena, pod utjecajem modnih trendova i velik broj muškarca pati od bolova uzrokovanih

svakodnevnim nošenjem preteških i velikih torbi. Tako muške torbe u prosjeku teže i do šest kilograma te uzrokuju bolove u vratu i gornjem dijelu leđa, loše držanje tijela i druge zdravstvene probleme.

'Nošenje torbe jako utječe na držanje tijela i kretanje. Premda to možda ne primjećujete, vaše tijelo se prilagođava težini torbe, a ti loši efekti su još naglašeniji nego oni uzrokovani nošenjem visokih potpetica', tvrdi fizioterapeut Russell Stocker.

Prilikom nošenja torbe vrat se automatski naginje u stranu da bi olakšao nošenje tereta te omogućio raspodjelu težine, a to uzrokuje napetost i zatezanje. Time se povećava udaljenost između vrata i ramena, što kasnije može uzrokovati bol u vratu i upalu mišića. Neprestano napinjanje vratnih mišića može utjecati na pojavu grčeva te bolova.

Nošenjem teške torbe na ramenu javlja se potreba za njegovim podizanjem, a to loše utječe na mišiće gornjeg dijela leđa te one koji podupiru kralježnicu jer se s vremenom umaraju i grče. Posljedica toga je da mišići neće moći pravilno podupirati kralježnicu uzrokujući loše držanje leđa i ramena. Dugoročna posljedica koje može uslijediti je artritis.

Osim artritisa, vrlo lako se mogu pojaviti razni problemi s kralježnicom, ali i išijas koji se manifestira bolovima u bedru i stražnjici.

Ruka na kojoj je torba nošena cijelo vrijeme je jako statična da bi se mogla održati ravnoteža za vrijeme hodanja, a tijelo se pritom znatno iskrvljuje jer nema mogućnosti njihanja ruku. Često se može pojaviti bol u statičnoj ruci koja lako postaje kronična.

Dugoročno gledajući, težina torbe utječe i na bokove i noge jer svojom težinom vrši pritisak na njih. A što je torba teža, to je i veći pritisak na noge te se zbog toga javlja bol u koljenima, a zglobovi se brže troše.

Upravo zbog brojnih zdravstvenih problema koje može uzrokovati nošenje teške torbe savjetuju se one sa širokim naramenicama, i to što bliže zdjeličnoj kosti, da bi se težina bolje raspodijelila. Kiropraktičar Tim Hutchful savjetuje nošenje torbi preko ramena koje će pomoći u raspodjeli težine na cijelo tijelo, a ne samo na njegovu jednu stranu, dok se u slučaju nošenja težih stvari, poput laptopa, preporučuje ruksak.

Naravno, torba koju svakodnevno nosite treba biti što lakša, stoga bi trebalo izbjegavati nepotrebne stvari koje povećavaju njezinu težinu.