ZA RAZLIKU OD DRUGOG POVRĆA

Rajčice štite od bolesti čak i kuhane

03.03.2011 u 11:25

Bionic
Reading

Rajčice pomažu u smanjivanju rizika obolijevanja od raka, osteoporoze te kardiovaskularnih bolesti, tvrde znanstvenici. Zanimljivo je i otkriće da se njihov magični učinka pojačava kuhanjem te obrađene rajčice organizam štite još jače nego sirove

Američki znanstvenici su otkrili da je povrće koje sadrži puno soka, poput rajčica, najveći izvor snažnog antioksidansa likopena,

a za razliku od ostalog poveća, rajčica svoja blagotvorna svojstva ne gubi kuhanjem, već se ona obradom samo povećavaju.

Znanstvenici iz Nacionalnog zdravstvenog centra u Illinoisu tvrde da nutritivne vrijednosti sadržane u rajčici imaju mogućnost zaštitnih mehanizama koji pomažu u sprječavanju raznih upalnih procesa te krvnih ugrušaka.

Doktorice Britt Burton-Freeman i Kristin Reimers koje su predvodile ovo istraživanje, tvrde: 'Nova saznanja o rajčici te proizvodima od rajčice mogu omogućiti jednostavne strategije koje će pomoći pojedincima prilikom unosa povrća u organizam te dovesti do poboljšanja načina ishrane te u konačnici boljeg zdravlja pojedinaca. Istraživanje je otkrilo vezu između konzumacije rajčica i smanjivanja rizika obolijevanja od raka i srčanih bolesti. Stoga se konzumacija rajčica svakako preporučuje zbog njezine visoke nutritivne vrijednosti te, osim što štite od bolesti, proizvodi od rajčice mogu biti koristan način unosa potrebne količine povrća u organizam.'