Zdravlje NIKAKO NE S BOLJIMA

Želite se bolje osjećati? Usporedite se s lošijima od sebe!

  • Autor: tportal.hr
  • 3.3.2011 12:00:17
  • 3.3.2011 10:51:08

Žalite li zbog nekih odluka iz prošlosti ili se pak uspoređujete s ljudima koji su uspješniji od vas, mogli biste se razboljeti, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Concordia. Uspoređujete li se pak s nekim za koga smatrate da je gori od vas, ojačat ćete imunitet i osjećati se bolje

‘Željeli smo otkriti kako se odrasle osobe nose s osjećajem da su neke stvari trebale napraviti drukčije te zbog čega osjećaju žaljenje’, rekla je voditeljica istraživanja Isabelle Bauer.

Osobe koje žale za nekim odlukama pitajući se što bi bilo kad bi bilo, tako mogu ozbiljno naštetiti svom zdravlju. Znanstvenici su, naime, ustanovili da se ljudi koji uspoređuju sebe s uspješnijim prijateljima i susjedima češće razbolijevaju negoli oni koji se uspoređuju s lošijima od sebe.

Jedan od osnovnih mehanizama za prebolijevanje nekog neuspjeha je usporedba s drugima.

'Općenito, ukoliko se uspoređujemo s gorima od sebe, ojačat ćemo imunitet i osjećati se bolje, ukoliko se uspoređujemo s uspješnijima od sebe, osjećat ćemo se lošije', kaže Bauer.

U istraživanju su sudjelovale 104 odrasle osobe koje su trebale otkriti za čim u životu najviše žale. Na prvom mjestu top liste stvari za kojima najviše žalimo je malo vremena koje provodimo s obitelji i brak s pogrešnom osobom.

No ispitanici očito manje žale nad svojim životom ukoliko za nekog bliskog smatraju da je prošao lošije nego li oni sami.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više