OZBILJAN PROBLEM

Gotovo polovica muškaraca ima HPV

01.03.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Polovica muškaraca vrlo je vjerojatno zaražena HPV-om, pokazuje najnovije američko istraživanje. Inače, HPV je odgovoran za različite vrste karcinoma, i to ponajviše na organima ženskog reproduktivnog sustava

Američki stručnjaci razmatraju uvođenje obveznog cjepiva protiv HPV-a za dječake i mlađe muškarce, kao što je to već uvedeno za žene. Međutim, neki nisu sigurni hoće li velike financijske investicije u tom slučaju biti opravdane, odnosno hoće li cjepivo ispuniti svoju svrhu.

Poznato je da HPV uzrokuje cervikalni karcinom, drugi najčešći karcinom kod žena. Međutim, različite vrste HPV-a uzrokuju i različite vrste karcinoma poput analnog, penilnog te karcinoma vrata i glave. Cjepivo bi moglo zaštiti muškarce od takvih vrsta karcinoma.

Američki znanstvenici s instituta u Tampi proučavali su infekcije među 1.100 muškaraca u dobi od 18 do 70 godina kako bi vidjeli mijenjanje i napredak infekcija uzrokovanih virusom HPV-a. Uočeno je da je gotovo 50 posto muškaraca imalo genitalije inficirane HPV virusom.

Stručnjaci napominju da je problem HPV-a u svijetu sve veći. Iako se cijepljenje spominje kao važan čimbenik u suzbijanju opasnog virusa, mnoge države ne žele se upustiti u to s obzirom na to da je riječ ono iznimno skupo.