OMILJENI NAPITAK

Što se sve nalazi u kavi?

01.03.2011 u 09:32

Bionic
Reading

Prednosti su kave što sadrži sastojak koji sprečava kvarenje zuba, a omiljeni je napitak i dobar izvor antioksidansa

Ispijajući svoju prvu jutarnju kavu, malo tko razmišlja od čega se ona doista sastoji. A kao što svaka medalja ima dvije strane, tako i kava, uza svoje prednosti, nosi i pokoji sastojak koji bi bilo pametnije izbjegavati. Osim vode i kofeina, omiljeni crni napitak Hrvata sadrži i brojne druge kemijske supstancije i razne kiseline koje ne djeluju nimalo privlačno. No, bila kava zdrav napitak ili je bolje izbjegavati je, mnogi je se ne odriču!

Tako i posljednje istraživanje agencije Hendal pokazuje da čak 80 posto odraslih Hrvata konzumira neku vrstu kave, i to bar jednom na dan, a prema agenciji Memrb, prošle je godine potrošeno 10,6 milijuna kilograma kave, što je vrijednost od ukupno 791 milijun kuna.

Donosimo vam pregled desetak sastojaka kave koji se nalaze u svakoj šalici tog napitka, koje je istražio časopis Wired

Kofein

To je razlog zašto svijet proizvodi više od 7,3 mlrd. kg zrna kave godišnje. To je alkaloidni biljni toksin (poput nikotina i kokaina), stimulira nas blokiranjem neuroreceptora za kemikaliju sna adenozin. Rezultat: budni ste.

Voda

Vruća je voda vrlo dobro otapalo, ispire okus i ulja iz zrna kave. Dobra šalica kave sadrži 98,75% vode i 1,25% topivih biljnih tvari. Kofein je diuretik, oni koji tek počnu piti kavu brzo izmokre vodu. Ovisnici o kavi na to su otporni.

2-etilfenol

Ovaj kemijski spoj stvara ljekovit miris, učinkovit pri jutarnjem buđenju. To je također sastavni dio feromona žohara, kemijskih signala koji koloniju žohara upozoravaju na moguću opasnost.

Kiselina quinic

Daje kavi blago kiselkast okus. Usto, jedna je od temeljnih kemikalija u proizvodnji lijeka Tamiflu.

Acetil-metil-karbinol

Bogat i baršunast okus kave dolazi dijelom od te zapaljive žute tekućine koja maslacu daje njegov izvorni okus, a sastavni je dio umjetne arome u kokicama koje su pakirane za pripremu u mikrovalnoj pećnici.

Putrescin

Jeste li se zapitali zašto je pokvareno meso opasno? Ptomain poput putrescina nastaje kada bakterija E. coli u mesu razgrađuje aminokiseline. Prirodno je prisutan u zrnu kave te smrdi, što kazuje i ime (putrescin), poput poljskog zahoda.

Trigonelline

Kemijski, to je molekula niacina za koju se drži metilna skupina. Rastavlja se na piridine koji kavi daju slatkast i zemljast okus te sprečava mutiranu bakteriju streptokoka koja izjeda zubnu caklinu da se prilijepi na zube. Kava sprečava kvarenje zuba.

Niacin

Trigonelline je nestabilan na temperaturi višoj od 160 stupnjeva; skupina metila se odvaja te ispušta niacin (poznat pod nazivom vitamin B3) u šalicu kave. Dvije ili tri šalice espresa osiguravaju pola dnevne preporučene količine.

3,5 Dicaffeoylquinic kiselina

Kava je dobar izvor antioksidansa. Kada su znanstvenici tretirali neurone ovom kiselinom u laboratoriju, stanice su znatno (ne potpuno) bile zaštićene od oštećenja koja nanose slobodni radikali.

Dimetil disulfid

Nastaje pri prženju zelenih zrna kave, a u kuhanoj kavi 'java' (kava koja dolazi s otoka Jave) ovog je spoja tek toliko da ga se može raspoznati. To je dobro jer je to jedan od sastojaka koji daje miris ljudskom izmetu.