Zdravlje GLUMLJENJE SREĆE

Lažni osmijeh šteti zdravlju i izazviva depresiju

  • Autor: tportal.hr
  • 24.2.2011 11:24:47
  • 24.2.2011 9:47:46

Ponekad čini da je teške trenutke najbolje prevladati sa smiješkom na licu, no znanstvenici su novim istraživanjem otkrili kako glumljenje sreće može cijelu situaciju učiniti još gorom i depresivnijom

Kada ste zadnji put prilikom ulaska u ured, tramvaj ili banku nabacili lažni smiješak na lice? premda neki lažni osmijeh smatraju jednim od načina za  sakriti svoje prave osjećaje, novo provedeno istraživanje tvrdi da glumljenje sreće može uzrokovati posljedice poput pogoršanja općeg raspoloženja i povlačenje u sebe.

U istraživanju provedenom na Academy of Management Journal sudjelovali su vozači autobusa u čijem opisu posla je cjelodnevni kontakt s mnogim ljudima koji ih nerijetko prisiljava na stavljanje lažnog osmijeha na lice.

Znstvenici su puna dva tjedna promatrali što se događa s vozačima onoga trenutka kada se lažno ili iskreno nasmiju te otkrili da je onih dana kada su vozači glumili sreću njihovo opće raspoloženje rapidno opadalo te su se osjećali sve lošije i depresivnije. U pokušaju da prikriju negativne misli, postignuli su upravo suprotan učinak.

Onih dana kada je osmijeh vozača autobusa bio iskren, učinak je bio zapanjujući te se njihovo opće raspoloženje odmah popravljalo sukladno s produktivnošću na radnom mjestu.

Znanstvenici su isto tako primijetili da depresija nakon odglumljene sreće pogađa više žene nego muškarce, a autor istraživanja Brent Scott sa Sveučilišta Michigan tvrdi da je razlog tome u kulturološkoj prošlosti. Naime, žene su te koje češće izražavaju svoje osjećaje te su sklonije izraženije i češće prikrivati svoje osjećaje što automatski negativno djeluje na njihovo opće stanje i raspoloženje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više