KONTROVERZNO ISTRAŽIVANJE

Povrće s pesticidima zdravije od organskog?!

23.02.2011 u 09:54

Bionic
Reading

Organski uzgoj voća i povrća koji ne obuhvaća korištenje kemikalija neće rezultirati zdravijim i ukusnijim proizvodima, pokazuju rezultati kontroverznog istraživanja

Iako je organsko voće i povrće na glasu kao vrlo zdravo, u rezultatima najnovijeg istraživanja tvrdi se da su ipak zdraviji proizvodi koji su uzgojeni uz pomoć pesticida. Riječ je o kontroverznom istraživanju britanskog Which Gardeninga koje je trajalo pune dvije godine.


Među ostalim, proučavane su brokule koje su uzgojene uz pomoć kemijskih sredstava, a tvrdi se da imaju veliku količinu antioksidansa, veću i od one nađene u organski uzgojenim brokulama.

Također, stručnjaci koji su sudjelovali u kontroverznom istraživanju navode da je i krumpir uzgojen uz pomoć pesticida bolji od organskog, odnosno da ima više vitamina C. Dakako, takve izjave nisu dobro dočekane.

Neki europski stručnjaci zgroženi su tvrdnjama proizašlima iz kontroverznog istraživanja te navode da ne može postojati nijedno normalno objašnjenje koje će promovirati hranu uzgojenu uz pomoć kemije. I zaista, vrlo je čudno da nešto što dolazi od pesticida može biti zdravije od prirodnog uzgoja.