ŠOKANTNO

Voda s okusom ima više šećera od krafne

21.02.2011 u 14:27

Bionic
Reading

Poznati savjet stručnjaka glasi da je za zdravlje organizma potrebno do osam čaša vode dnevno, međutim to ne uključuje vodu raznih okusa koja, kako tvrde znanstvenici, može sadržati istu količinu šećera kao i pun tanjur krafni s čokoladom

Kako donosi Daily Mail, voda s okusom limuna i limete poznatog proizvođača Volvic u bočici od 500 mililitara ima čak 27,5

grama šećera, koliko ih ima sedam čajnih žličica. Konzumacija samo jedne bočice vode s okusom osigurava trećinu preporučene doze šećera odrasloj osobi, a učinak popijene bočice vode s okusom jednak je jedenju čak tri krafne prelivene čokoladom i punjene kremom od borovnice.

Iako bočice vode s okusom obećavaju 'osvježenje i hidrataciju obogaćenu okusom', zapravo imaju više šećera od čokoladice Kit Kat sa 9 grama šećera. Međutim, voda s okusom Volvic nije jedina koja u sebi skriva velike doze šećera, a studija pokazuje da se samo u Velikoj Britaniji proda 300 milijuna litara vode s okusom u jednoj godini.

Proizvođači su kritizirani zbog reklamiranja okusa voća bez upozoravanja da takva voda sadrži velike doze šećera. Tako je veliki proizvođač Coca-Cola povukao reklamu u kojoj je svoju vodu s okusom predstavljao kao 'nutricionističku i zdravu', jer je u jednoj bočici bilo čak 30 grama šećera, kao u pet čajnih žličica.

Voda s okusom Pret A Manger u bočici od 500 mililitara ima 41,5 grama šećera, više i od Coca-Coline vode koja ima 35 grama šećera. Glasnogovornik Pret A Mangera tvrdi da su na etiketama svih proizvoda bili jasno istaknuti sastojci te broj kalorija. Glasnogovornik Volvica tvrdi da su uz zašećerenu vodu s okusom na tržište plasirali i vodu s okusom, ali bez šećera.

Tam Fry, član Nacionalnog foruma za pretilost, tvrdi da konzumacija zašećerene vode može pogubno djelovati na zube i pretilost te da bi je djeca svakako trebala izbjegavati.